Στο στόχαστρο έχει βάλει η κυβέρνηση τις τραπεζικές χρεώσεις για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κυρίου Γιάννη Δραγασάκη, μεταξύ των ενεργειών στις οποίες προχώρησαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο τα Κυβερνητικά Συμβούλια Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, ήταν και η απόφαση να ζητήσει το δημόσιο στοιχεία από τις τράπεζες για τις συναλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσω POS την τελευταία πενταετία, τις χρεώσεις που επιβάλλονται σε συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλά και πληροφορίες αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί κάθε τράπεζα αναφορικά με την εγκατάσταση μηχανημάτων POS.
Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στο σχέδιο άρσης των εμποδίων για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με στόχο τη διασύνδεση του αφορολογήτου με δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος, με κλιμάκωση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Επιπλέον, με αφορμή και τις αποκαλύψεις για κύκλωμα δημοσιογράφων, τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ζήτησε στοιχεία από τις τράπεζες για τα διαφημιστικά budget τους.
Όπως ανακοινώθηκε από την Αντιπροεδρία, στο πλαίσιο των ενεργειών για αύξηση των τραπεζικών συναλλαγών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών έχουν ήδη ζητήσει, με σχετική επιστολή τους, στοιχεία που αφορούν:
· τις συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέσω των POS κατά την τελευταία 5ετία,
· τις χρεώσεις των πιστωτικών-χρεωστικών καρτών και
· την πολιτική εγκατάστασης POS που ακολουθεί η κάθε τράπεζα (αναμένεται η αποστολή των στοιχείων από τις τράπεζες).
Παράλληλα, αναφέρεται ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση των σχετικών ενεργειών και η κατάθεση, σύντομα, των νομοσχεδίων που αφορούν: α) στην εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, β) στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και γ) στην πάταξη της λαθρεμπορίας καπνικών.
Πέραν τούτων, υπό την επίβλεψη της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης αναλήφθηκαν το τελευταίο διάστημα και μια σειρά άλλες δράσης, όπως η επισκόπηση και η αναζήτηση σχεδίου βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ κλπ.
Συγκεκριμένα μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Αντιπροεδρία ανέλαβε τις εξής πρωτοβουλίες:
– Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 παρουσιάστηκε, στα γραφεία της Αντιπροεδρίας, το Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Στόχος του Σχεδίου είναι η κατάδειξη των προβλημάτων, η ανάδειξη των προοπτικών και ο προσδιορισμός των ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Το αποτέλεσμα του έργου ουσιαστικά θα αποτελέσει τη βάση και την απαρχή μιας συστηματικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών, στο πλαίσιο μιας κλαδικής Ομάδας Εργασίας, για τη σταδιακή υλοποίηση των συμφωνημένων δράσεων.
– Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 συνήλθε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) όπου πραγματοποιήθηκε έλεγχος της προόδου και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων που υλοποιούνται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής πολιτικής, στη βάση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εργασίας, αρμόδιο για το σύνολο των πολιτικών στο πεδίο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προχωρά, εντός του Μαρτίου 2016, σε σειρά σημαντικών βελτιώσεων του υφιστάμενου νόμου Ν. 4019/2011 ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Επίσης, για πρώτη φορά κωδικοποιείται και εναρμονίζεται η συνεταιριστική νομοθεσία και δημιουργείται ενιαίο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς που θα επιτρέπει την ανάπτυξη των επιμέρους ειδών των συνεταιρισμών και των κοινωνικών επιχειρήσεων συνεταιριστικής μορφής.
– Έπειτα από απόφαση του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. συγκροτήθηκε διυπουργική Ομάδα Εργασίας για την ανακεφαλαιοποίηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι δύο πρώτες συνεδριάσεις της. Στόχος της ομάδας εργασίας είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα στοχεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων και την κινητοποίηση νέων πόρων που να διασφαλίσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
– Στο πλαίσιο των ενεργειών για αύξηση των τραπεζικών συναλλαγών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών έχουν ήδη ζητήσει, με σχετική επιστολή τους, στοιχεία που αφορούν: α) τις συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέσω των POS κατά την τελευταία 5ετία, β) τις χρεώσεις των πιστωτικών-χρεωστικών καρτών και γ) την πολιτική εγκατάστασης POS που ακολουθεί η κάθε τράπεζα (αναμένεται η αποστολή των στοιχείων από τις τράπεζες).
– Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) όπου συζητήθηκαν οι επόμενες δράσεις της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η επιτάχυνση των σχετικών ενεργειών και η κατάθεση, σύντομα, των νομοσχεδίων που αφορούν: α) στην εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, β) στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και γ) στην πάταξη της λαθρεμπορίας καπνικών.
– Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κάλεσε, με αφορμή την υπόθεση του φερόμενου ως κυκλώματος δημοσιογράφων-εκβιαστών, τις Διοικήσεις των τραπεζών και των υπόλοιπων φορέων του χρηματοπιστωτικού τομέα να αναρτούν δημόσια όλες τις δαπάνες τους για χορηγίες και διαφημίσεις μέχρι το επίπεδο του τελικού αποδέκτη. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη σύνταξη σχεδίου νόμου που θα προάγει τη διαφάνεια και τη διαύγεια στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
– Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης με αντικείμενο την κατάσταση της ΛΑΡΚΟ και με στόχο την εξεύρεση λύσεων που να διασφαλίζουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Από αύριο, οι επόμενες κινήσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης περιλαμβάνουν:
– Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π, όπου θα συζητηθούν, κυρίως, θέματα εξωστρέφειας, προσέλκυσης επενδύσεων και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
– Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., με κύριο θέμα τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε «Ελληνικό Ταμείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης».
– Την Τετάρτη 9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. με βασικό θέμα τον σχεδιασμό των πολιτικών για την αντιμετώπιση της αστεγίας.
– Ολοκληρώνεται η σύνταξη νομοθετικής διάταξης για τη διαφάνεια και τη διαύγεια στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!