Αμετάκλητη καθίσταται η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει από Έλληνες αγρότες τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 425 εκατομμυρίων, που καταβλήθηκαν τα έτη 2008 και 2009 ως αποζημίωση για ζημιές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Τη σχετική απόφαση έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει η Ελλάδα μετά την αρχική απόφαση της Κομισιόν που είχε κρίνει το “πακέτο Χατζηγάκη” ως παράνομη κρατική βοήθεια.
Πρόσφατα, είχε κατατεθεί σχετική τροπολογία με την οποία είχε διαμορφωθεί το νομικό καθεστώς, ώστε να αποφευχθούν πολλαπλάσια πρόστιμα.
Βάσει της τροπολογίας παρέχεται εξουσιοδότηση στους συναρμόδιους υπουργούς (Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης) να καθορίσουν με μελλοντική απόφασή τους κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας ανάκτησης, του προσδιορισμού των υπόχρεων, του ύψους των προς επιστροφή ποσών, αλλά και λεπτομέρειες για την ανάκτηση ποσών μέσω συμψηφισμού τους με απαιτήσεις των υπόχρεων που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στον ΟΣΔΕ.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, πρόθεση είναι η όποια ανάκτηση να γίνει με ήπιο τρόπο, να πάει δηλαδή έως και σε βάθος 10ετίας, με παρακράτηση μέρους των επιδοτήσεων. Για παράδειγμα, η ανάκτηση ενός ποσού 1.000 ευρώ να εξυπηρετείται με την ανάκτηση 100 ευρώ ετησίως, σε βάθος 10ετίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα θιγούν ενισχύσεις της φετινής χρονιάς.
Ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ.
Από τη Δημοκρατική Αριστερά εκδόθηκε η ακόλουθη σχετική ανακοίνωση:
Η υπόθεση του “πακέτου Χατζηγάκη” και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία τα έτη 2008-2009 δόθηκαν αγροτικές ενισχύσεις ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ ασυμβίβαστες με την κοινοτική νομοθεσία αναδεικνύει τον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων στην χώρα μας από τη ΝΔ αμέσως πριν έρθει στο προσκήνιο η οικονομική κρίση.
Η Δημοκρατική Αριστερά ανέδειξε άμεσα και με πολλαπλούς τρόπους το συγκεκριμένο θέμα καθώς κινδυνεύουν με αποκλεισμό οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις που έλαβαν την παράνομη ενίσχυση από κάθε περαιτέρω επιδότηση σύμφωνα με τις επίσημες απαντήσεις των Υπουργείων. Οι Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ την περίοδο 2012 – 2015 Θωμάς Ψύρρας και Γιώργος Κυρίτσης έκαναν συνεχείς παρεμβάσεις στην Βουλή.
Τα χρήματα θα αναζητηθούν είτε από τους παραγωγούς που τα έλαβαν είτε από τους φορολογούμενους όμως στην κατάσταση της οικονομικής κρίσης της χώρας δεν είναι καθόλου εύκολο να ανακτηθούν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας πολιτικής όπου οι ενισχύσεις βαφτίστηκαν αποζημιώσεις και στη συνέχεια κρίθηκε ότι νοθεύουν τον ανταγωνισμό και είναι ασύμβατες με την κοινοτική νομοθεσία.
Έστω και τώρα πρέπει να υπάρξει άμεσα λογοδοσία, ανάληψη και απόδοση ευθύνης από τους υπαίτιους για την αποδεδειγμένη στρεβλή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν γίνεται να σιωπούν. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου έφερε τροπολογία στην Βουλή για την ανάκτηση των χρημάτων και ταυτόχρονα δήλωσε δεν θα την εφαρμόσει. Καλείται άμεσα να δώσει εξηγήσεις. Δεν γίνεται να χειρίζεται με τέτοιο επιπόλαιο τρόπο και με τέτοια αναξιοπιστία ένα τόσο σοβαρό θέμα για την ελληνική αγροτική οικονομία.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανέδειξε το θέμα στην Βουλή. Είναι φανερό ότι έχουμε από την μία καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση και από την άλλη την πλήρη αναξιοπιστία λόγων, έργων και πράξεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!