Με άγριες διαθέσεις κινούνταν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Ειδομένης, που δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν στη γειτονική χώρα προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη.
Αγανακτισμένοι από τον πολυήμερο εγκλωβισμό τους στην περιοχή κάτω από άθλιες συνθήκες, ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι από το καμπ, μπήκαν στο χωριό της Ειδομένης και συνέχισαν να περπατούν από αγροτικούς δρόμους, φτάνοντας μέχρι το χωριό Χαμηλό, απ’ όπου συνεχίζουν την πορεία τους.
Αν και γνωρίζουν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην ΠΓΔΜ, φορτώθηκαν με όλα τα υπάρχοντά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους.
Ανάμεσά τους γυναίκες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους αλλά και ο 65χρονος Νουρ Εντίν, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.
Όπως εξήγησε η κόρη του, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του».
Στόχος των απηυδισμένων προσφύγων είναι να περπατήσουν όσες ώρες χρειαστεί κατά μήκος των συνόρων μέχρι να βρουν ένα αφύλακτο σημείο, να περάσουν στην απέναντι πλευρά και να κατευθυνθούν με κάθε τρόπο και κόστος προς την Κεντρική Ευρώπη.
Βρίσκονται υπό τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας, άνδρες της οποίας τους ενημερώνουν ότι ακόμα κι αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις αρχές της γειτονικής χώρας.
Στο σημείο, εξάλλου, έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας των Σκοπιών, που θα επιχειρήσουν να τους στήσουν «μπλόκο» εμποδίζοντας τους την πρόσβαση.
Νωρίτερα, τρεις άτυχοι Αφγανοί –δύο άνδρες και μια γυναίκα- εντοπίστηκαν νεκροί σε χείμαρρο στο χωριό Μόνι, έξω από την Γευγελή των Σκοπίων, λίγα μόλις χιλιόμετρα μετά τα σύνορα.
Όπως προέκυψε είχαν ξεκινήσει από την Ειδομένη μαζί με άλλους 23, που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή, με σκοπό να συνεχίσουν πάση θυσία το ταξίδι τους προς το «ευρωπαϊκό όνειρο».
Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν και πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα ορμητικά νερά του χειμάρρου.
Υπενθυμίζεται πως από την περασμένη Δευτέρα οι Σκοπιανές αρχές κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και δεν επιτρέπουν σε κανένα να εισέλθει στο έδαφος τους
Στην περιοχή παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότερα από 14.000 άτομα-ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και χιλιάδες μικρά προσφυγόπουλά- που δίνουν αγώνα επιβίωσης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει. Ο καταυλισμός έχει μετατραπεί σε απέραντο βούρκο ενώ πέρα από το κρύο οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα αλλά και με τις διάφορες ασθένειες που «θερίζουν».
44.500 πρόσφυγες
Στους 44.532 ανέρχονται οι πρόσφυγες οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους (23.042) να συνωστίζεται στη Βόρεια Ελλάδα.
Στα νησιά καταγράφηκαν 9.264 άτομα, με το κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (5.830) και στη Χίο (2.149), ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 1.255 νέες αφίξεις.
Ήδη, έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται σοβαρά οι αντοχές των δομών φιλοξενίας εξαιτίας του υπερπληθυσμού. Ιδιαίτερα στη Λέσβο συζητείται το άνοιγμα δομών υποδοχής στο Μανταμάδο και τη Συκαμνιά στη βόρεια πλευρά του νησιού, οι οποίες σήμερα παραμένουν ανενεργές λόγω μειωμένων αφίξεων εκεί, αλλά και διαφορετικού σχεδιασμού υποδοχής σε σχέση με την απαρχή της δημιουργίας τους το περασμένο φθινόπωρο.
Στην Αττική διαμένουν 11.131 άτομα (στο Ελληνικό 4.166, στο λιμάνι του Πειραιά 3.381, στο Σχιστό 2.000) και στην Κεντρική Ελλάδα 1.095.
«Ασφυξία» στον Πειραιά
Σε 3.680 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταλύσει σε επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, στο λιμάνι του Πειραιά.
Συγκεκριμένα στους επιβατικούς σταθμούς της πύλης Ε1 φιλοξενούνται 1.000 πρόσφυγες, της Ε2 1.200, της Ε3 300, της Ε6 30, της Ε7 250 και στην πέτρινη αποθήκη 900.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες αποσυμφόρησης των χώρων του λιμανιού με καθημερινή μεταφορά εκατοντάδων ατόμων στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας, η κατάσταση παραμένει ασφυκτική εφόσον οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Στον Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Αριάδνη, μεταφέροντας συνολικά 601 πρόσφυγες, 221 άτομα από τη Μυτιλήνη και 380 από τη Χίο. Αργά το βράδυ αναμένεται να φτάσουν δύο ακόμη πλοία από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μεταφέροντας εκατοντάδες πρόσφυγες.
Οι αίθουσες που έχουν διατεθεί για την στέγαση όλων αυτών των ανθρώπων δεν επαρκούν πλέον με αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς να διανυκτερεύουν σε σκηνές που έχουν στηθεί έξω από τον επιβατικό σταθμό της Ε-2.
Η βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι των τελευταίων ωρών έχει εξαναγκάσει πολλά άτομα να βρουν καταφύγιο κάτω από υπόστεγα και τράκτορες, ενώ μέλη του Ερυθρού Σταυρού και εθελοντικών οργανώσεων διανέμουν κάθε μέρα πρωινό και ξηρά τροφή.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!