Από το πρωί της Παρασκευής παύει το ακατάσχετο των 1000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή αν κάποιος έπαιρνε μισθό ή σύνταξη 1.200 ευρώ και είχε χρέος στην εφορία, μπορούσε με πάγια εντολή του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. με εντολή της αρμόδιας ΔΟΥ) να κατάσχει το ποσό των 200 ευρώ, αφήνοντας τα 1.000 στον οφειλέτη για να περάσει τον μήνα. Τώρα δεν ισχύει αυτό και όπως διέταξε η τρόικα, θα μπορεί η εφορία να παίρνει ακόμα και ολόκληρο το ποσό, αφού δεν υπάρχει περιορισμός. Μιλάμε για την απόλυτη ταπείνωση του Έλληνα φορολογούμενου.
Τα… κουφά όμως δεν σταματούν εδώ. Αν χρωστάς στην εφορία και ο άγνωστος προς τον φορολογούμενο εφοριακός υπάλληλος, πιστεύει ότι δεν θα αποπληρώσεις το χρέος σου, μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στην κατάσχεση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και πριν καν τελειώσει η προθεσμία καταβολής του ποσού. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα «φιρμάνια» από την εφορία, τα γνωστά «ραβασάκια» φτάνουν στην κατοχή του εκάστοτε οφειλέτη είτε μία – δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία, είτε ακόμα και ετεροχρονισμένα. Δηλαδή, είτε θα πρέπει να προχωρήσεις στην αποπληρωμή του χρέους που σου αναλογεί μέσα σε 48 ώρες, είτε θα χρωστάς και δεν θα το ξέρεις, αφού το ειδοποιητήριο θα σου έρθει δύο και τρεις ημέρες μετά την προθεσμία που έχεις…
Η εφορία μάλιστα δεν θα έχει το δικαίωμα να κατάσχει μόνο τις καταθέσεις, αλλά την κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, ενώ θα μπορεί να παραβιάζει και τις θυρίδες, χωρίς καν να ενημερώσει τον οποιονδήποτε.
Βέβαια το υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» να καθησυχάσει τον Έλληνα φορολογούμενο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραπάνω διάταξη θα εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις εντοπισμού μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής για τις οποίες βεβαιώνονται σημαντικά πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι. Στις περιπτώσεις αυτές θα δεσμεύεται και στη συνέχεια θα κατάσχεται η κινητή και ακίνητη περιουσία του φοροφυγά στον οποίο έχουν βεβαιωθεί οι φόροι. Επιπλέον, στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος οφείλει περισσότερα από 150.000 ευρώ στην εφορία δεν θα μπορεί να πουλήσει ή να μεταβιβάσει κανέναν ακίνητο, ενώ η εφορία θα του δεσμεύει άμεσα το 50% από τις καταθέσεις και από ό,τι έχει τοποθετήσει σε τραπεζικές θυρίδες.
Πώς λέγεται αυτός που μπαίνει με ένα όπλο σε μια τράπεζα και σηκώνει τα ταμεία; Πως λέγεται αυτός που παραβιάζει κλειδαριές και μπαίνει στα σπίτια, κλέβει αυτοκίνητα, σπάει κλειδαριές και αδειάζει θυρίδες; Δεν νομίζουμε ότι πρέπει να απαντήσουμε…
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!