Τίτλοι τέλους για την Ηλεκτρονική Αθηνών μετά τη χθεσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει σε κατάσταση πτώχευσης τη γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, η οποία διατηρούσε 44 καταστήματα στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, απασχολώντας συνολικά περίπου 450 εργαζόμενους. Τα καταστήματα θα παραμείνουν από αύριο κλειστά.
Η Ηλεκτρονική γνωστοποίησε ότι βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πτώχευσης με ανακοίνωσή της όπου ουσιαστικά επισημαίνει ότι πέραν της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, τα capital controls το περασμένο καλοκαίρι ήταν η εξέλιξη εκείνη που οδήγησε τελικώς στην απόφαση να καταθέσει την αίτηση πτώχευσης στις 9 Μαρτίου 2016, όπως προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου που είδε το φως της δημοσιότητας.
Γιατί «κατέβασε ρολά» η Ηλεκτρονική Αθηνών μετά από 50 χρόνια
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ηλεκτρονικής, «τον Απρίλιο του 2015 είχε καταρτιστεί, σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες και τους προμηθευτές, ένα επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία κάνει λόγο για δημιουργία ασφυκτικού προβλήματος ρευστότητας, απώλεια μεριδίων αγοράς και αύξηση των ζημιών.
Η αλυσίδα κατέληξε να μην μπορεί να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της και σταδιακά τους τελευταίους μήνες οι πιστώτριες τράπεζες και οι προμηθευτές να προχωρούν σε καταγγελίες των συμβάσεων πίστωσης και να ζητούν την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών.
Πωλήσεις
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης η Ηλεκτρονική είδε τα έσοδά της να μειώνονται δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονταν οι υποχρεώσεις της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το οικονομικό έτος 2008-2009 (Ιούλιος 2008 – Ιούνιος 2009) οι πωλήσεις είχαν ανέλθει στα 151,45 εκατ. ευρώ για να μειωθούν το οικονομικό έτος 2014-2015 (Ιούλιος 2014 – Ιούνιος 2015) στα 65,375 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις οι οποίες ανέρχονταν στις 30 Ιουνίου 2009 στα 72 εκατ. ευρώ είχαν φθάσει στις 30 Ιουνίου 2015 στα 85,7 εκατ. ευρώ.
Από την αίτηση πτώχευσης προκύπτει ότι η περιουσία της Ηλεκτρονικής επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας, καθώς αποτελείται από ακίνητα, συνολικής αντικειμενικής αξίας 16,17 εκατ. ευρώ και απόθεμα εμπορευμάτων συνολικής αξίας περίπου 8 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως οι εργαζόμενοι έχουν λάβει και τον μισθό του Μαρτίου 2016, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες και παράλληλα με την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης είχε ξεκινήσει μία τελευταία προσπάθεια διάσωσης της αλυσίδας με τη διοίκηση να προχωρεί πριν από μερικές ημέρες στο κλείσιμο 11 καταστημάτων και την πώληση των αποθεμάτων σε αυτά, προκειμένου να καλύψει μέρος των υποχρεώσεών της και επιδιώκοντας ενδεχομένως να μειώσει σε τέτοιο βαθμό το μέγεθός της ώστε να μπορέσει να επιβιώσει διατηρώντας έναν πολύ μικρό αριθμό σημείων πώλησης. Όμως, η αποδοχή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης πτώχευσης έβαλε τέλος και σε αυτή την προσπάθεια και η Ηλεκτρονική έχει πλέον κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης.
Η Σερβία, οι πολυεθνικές και η οικονομική κρίση
Η Ηλεκτρονική Αθηνών ξεκίνησε το 1966 από ένα κατάστημα στην οδό Δραγατσανίου στο κέντρο της Αθήνας, αν και τη σημερινή νομική μορφή της την πήρε το 1989. Βασικός μέτοχος είναι η οικογένεια Στρούτση, η οποία έχει φθάσει πλέον να ελέγχει σχεδόν το 90% της εισηγμένης εταιρείας.
Ο Γιάννης Στρούτσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο άνθρωπος που επεδίωξε να μεγαλώσει την Ηλεκτρονική εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Η προσπάθεια για επέκταση στη Σερβία την περασμένη δεκαετία δεν στέφθηκε με επιτυχία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι αυτή η αποτυχία ήταν και η απαρχή των μεγάλων προβλημάτων για την Ηλεκτρονική, η οποία θεωρείτο για πολλά χρόνια από τα πιο γνωστά «ονόματα» στην αγορά των ηλεκτρικών ειδών.
Πολλοί θυμούνται την επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια του «Αλέκου» που είχε βοηθήσει την Ηλεκτρονική να αποκτήσει αρκετά υψηλά μερίδια αγοράς, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που υπήρχε από αλυσίδες που έχουν τη στήριξη πολυεθνικών ομίλων, όπως συμβαίνει με την «Κωτσόβολος» που ελέγχεται από τη βρετανική Dixons και τη Media Markt της γερμανικής Media Saturn.
Πάντως, γι’ αυτό που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον κ. Στρούτση ήταν ότι δεν κατέβαλε σημαντική προσπάθεια για να διασώσει την Ηλεκτρονική, έχοντας μάλιστα δαπανήσει σημαντικό μέρος της περιουσίας του γι’ αυτό τον σκοπό. Σημειωτέον πως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που κάλυψε η οικογένεια Στρούτση τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε 7 εκατ. ευρώ.
Μέσα σε όλα αυτά, υπήρξε και μία εμπλοκή της εταιρείας σε μία υπόθεση φορολογικής απάτης που οδήγησε αρχικά στην επιβολή ενός τεράστιου προστίμου ύψους 80 εκατ. ευρώ, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι η εταιρεία είχε «παγιδευτεί» και το πρόστιμο να μειωθεί τελικώς στο 1,5 εκατ. ευρώ. Υπόθεση που στοίχισε σε χρόνο αλλά και αξιοπιστία σε μία περίοδο, μάλιστα, που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για την επιβίωση της εταιρείας.
Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Στρούτσης έδειχνε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ήταν και ένας από τους λόγους που οι τράπεζες αλλά και οι προμηθευτές δεν είχαν, στο πρόσφατο παρελθόν, «τραβήξει το χαλί» και προσπάθησαν να βοηθήσουν ώστε η Ηλεκτρονική να επιβιώσει. Όμως, οι εξελίξεις στο β’ εξάμηνο του 2015 ήταν τέτοιες που το συγκεκριμένο στοίχημα δεν ήταν δυνατόν να κερδηθεί, ιδίως από τη στιγμή που «οι πελάτες εγκατέλειψαν την Ηλεκτρονική» όπως ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!