TΕΛΕΙΩΝΕΙ οριστικά και αμετάκλητα το καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας των ελληνικών τραπεζών. Με την απόφαση Ντράγκι, να δέχεται ως εγγύηση ομόλογα ελληνικών τραπεζών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποκτήσει μεσοπρόθεσμα ρευστότητα 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, χρηματοδοτώντας μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το αναμενόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να προκαλέσουν θετικό σοκ οδηγώντας στην επανεκκίνηση νευραλγικών τομέων της οικονομίας. Ένα άλλο ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο α΄ τρίμηνο του 2016, ανήλθε στα 2.679 δις ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα, θωρακίζονται στην κυριολεξία με την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) και πολύ σύντομα θα βρίσκονται σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
Η απόφαση Ντράγκι δείχνει και τη θέληση των Ευρωπαίων ηγετών να κλείσουν την αξιολόγηση, αδιαφορώντας για τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Γιατί στην περίπτωση, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδιναν το πράσινο φως, τότε ο Ντράγκι δεν θα άνοιγε τις κάνουλες, για να εξασφαλίσει ρευστότητα και φτηνό χρήμα στις ελληνικές τράπεζες.
Η απόφαση Ντράγκι εκτίναξε στα ύψη τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ παράλληλα άλλαξε ριζικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές τόσο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες είχαν σταματήσει τη χρηματοδότηση ακόμα και υγιών επιχειρήσεων, γιατί είχαν στεγνώσει από ρευστότητα και δεν μπορούσαν να βάλουν ως εγγύηση τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους. Η πιστωτική ασφυξία οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις στο κλείσιμο και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.
«Δώρο» της ΕΚΤ δίνει ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες
Ξαφνικό «δώρο», από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ανοίγει τις κάνουλες της ρευστότητας για την ελληνική Οικονομία, δίνει 800 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, ανοίγει το δρόμο για ενίσχυση μέχρι και για σταδιακή αύξηση στα 15 δις ευρώ, βάζει τις προϋποθέσεις, για την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ και βάζει τέλος στα σχέδια όσων ετοίμαζαν οικονομική ασφυξία στην ελληνική αγορά.
Η νέα απόφαση του Μάριο Ντράγκι, να εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δίνει μία μοναδική ευκαιρία στις ελληνικές τράπεζες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους περίπου 30 δις ευρώ σε τέτοιους τίτλους, θα μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα μέχρι και στο μισό της αξίας τους δηλαδή έως 18 δις ευρώ. Αυτό φέρνει σημαντικές αλλαγές στα οικονομικά τους, καθώς μέχρι τώρα, αυτοί οι τίτλοι, ήταν «κενό βάρος», αφού δεν τους επιτρεπόταν να τους πωλήσουν στην αγορά.
Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, είναι μία έμμεση κεφαλαιακή εγγράφοντας «απρόμενα» κέρδη και ανακουφίζοντας τον ισολογισμό τους. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΚΤ, «Έως και 50% του υπολειπόμενου ποσού μπορεί να αποκτηθεί, καθώς αυτό είναι το όριο για τίτλους που έχουν εκδοθεί από επιλέξιμους διεθνείς οργανισμούς».
Αναλυτικά, η απόφαση της ΕΚΤ, που πάρθηκε το βράδυ της Πέμπτης, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριέλαβε τους τίτλους του EFSF στην λίστα των προς απόκτηση χρεογράφων, εξαιτίας των υψηλών εγγυήσεων που διαθέτουν οι τίτλοι του EFSF καθίσταται δυνατή η ένταξή τους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Εasing -QE).
Μπορεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, γύρω μας να «έβρεχε» φτηνό χρήμα για να αντιμετωπιστούν οι αποπληθωριστικές τάσεις, αλλά η Ελλάδα, είχε παραμείνει αποκλεισμένη, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Οικονομία χρειάζεται την ενίσχυση πολύ περισσότερο από άλλες χώρες, που άντλησαν δισεκατομμύρια!
Αν και σε πρώτη φάση, οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες, αναμένεται να μοιραστούν 800 εκατ. με 1 δις ευρώ, το παράθυρο ρευστότητας που ανοίγει για την ελληνική Οικονομία, δείχνει την κατεύθυνση στην οποία κινείται η Διοίκηση της ΕΚΤ, που βάζει «φρένο» στα σκοτεινά σχέδια για οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής Οικονομίας, αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» όποιον πρώην τροικανό θεωρούσε ότι η Οικονομία μίας ολόκληρης κυρίαρχης χώρας, είναι για να παίζει παιχνίδια στρατηγικής.
Επί της ουσίας, η απόφαση απελευθερώνει τους μηχανισμούς της ΕΚΤ, ώστε να μπορούν να αγοράζουν πλέον, μεγάλο μέρος των τίτλων αυτών με όριο το 50% της αξίας τους ελαφραίνοντας σημαντικά τον ισολογισμό των ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή, για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν πάνω από 30 δις ευρώ ομόλογα, θα μπορέσουν σταδιακά να αντλήσουν αν το επιθυμούν μέχρι και 15 δις ευρώ!
Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Το ξαφνικό άνοιγμα της ευρωπαϊκής ρευστότητας, θα ωφελήσει τόσο τις τράπεζες που θα καταγράψουν κέρδη, όσο και την αγορά που θα επωφεληθεί από τι δυνατότητες δανειοδότησης που θα ανοίξει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η νέα ρευστότητα. Ακόμα με βάση την κίνηση αυτή, θεωρείται πλέον σίγουρο στις αγορές, ότι μόλις τελειώσει η αξιολόγηση, ο Μάριο Ντράγκι θα βάλει πάλι στη θέση του το «waiver», την εξαίρεση που επέτρεπε στην ΕΚΤ, να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, ώστε η ελληνική Οικονομία να επανέλθει σε ρυθμούς σταθερότητας και να διεκδικήσει το μερίδιο της οικονομικής πίτας που δικαιωματικά της ανήκει από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!