Παρά την αναγκαιότητα ύπαρξης χώρων πρασίνου στις αστικές περιοχές, οι χώροι αυτοί είναι ελάχιστοι στις πόλεις μας, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν μόλις 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ βάσει έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου η αναλογία στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται σε 2,14 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 m2/κάτοικο.
Παρότι σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρείται έλλειψη χώρων πρασίνου, σχεδόν σε κάθε γειτονιά μπορούμε να εντοπίσουμε ένα πάρκο. Δυστυχώς πολλοί έχουν εγκαταλειφθεί από τις αρμόδιες αρχές ή υπομένουν την αδιαφορία μερίδας των πολιτών που τα επισκέπτονται. Σκουπίδια, ακαθαρσίες κατοικίδιων, βανδαλισμοί εντοπίζονται συχνά σε πολλά σημεία πρασίνου. Η οικονομική κρίση κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα και περιορίζει τις δυνατότητες των δημοτικών αρχών να βελτιώσουν τα πράγματα, ακόμα κι όταν έχουν καλή διάθεση. Ομάδες πολιτών προσπαθούν εθελοντικά να περισώσουν την κατάσταση και πολλές φορές το καταφέρνουν. Όμως κακά τα ψέματα, χωρίς αλλαγή νοοτροπίας, χωρίς πίεση προς τις δημοτικές αρχές, χωρίς τον πολίτη σε ρόλο συνδιαμορφωτή, ελάχιστα μπορούν να γίνουν.
Με αυτά κατά νου, η WWF υλοποιεί τη νέα της θεματική για το αστικό πράσινο και παρουσιάζει μια νέα καινοτόμο εφαρμογή για κινητά, με την οποία μπορούμε να πάρουμε ξανά το πράσινο στα χέρια μας! Με το WWF GreenSpaces μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους χώρους πρασίνου, να καταγράψουμε και να αξιολογήσουμε την παρούσα κατάσταση, να δημιουργήσουμε μια κοινότητα πολιτών που κρατάει ζωντανούς τους χώρους αστικού πρασίνου σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!