Με αφορμή την «αναταραχή» που προκλήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις φήμες περί έκδοσης δικαστικής απόφασης για την επιστροφή της Eιδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης ύψους 2% του άρθρου 38 και Αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, προκειμένου να υπάρξει έγκυρη ενημέρωση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποστέλλει στα μέλη της την από 31 Δεκεμβρίου 2013 επιστολή της Δικηγόρου-Εργατολόγου Αθηνών κας Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα που απαντά σε όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ
Συνάδελφοι,
Η «κινητοποίηση» και η ταλαιπωρία πολύωρης αναμονής έξω από τα κτίρια των Δ.Ο.Υ. χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο αν είχε εφαρμοσθεί για την αποτροπή και ανατροπή όλων των μνημονιακών αποφάσεων, το αποτέλεσμα σήμερα θα ήταν διαφορετικό.
Οι ψευδαισθήσεις και οι προσδοκίες που δημιουργούνται από διαρροές για δήθεν δικαστικές αποφάσεις που καταργούν μνημονιακές πολιτικές δείχνει την αγωνία όλων μας για τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική τους που για την ανατροπή τους χρειάζεται η αποφασιστική, ενωτική και μαζική κινητοποίηση όλης της κοινωνίας (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι κ.λπ.) που σήμερα συνωστίζεται στα συσσίτια για ένα πιάτο φαί και που αγωνιά για τα βασικά κοινωνικά αγαθά (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια). Αγαθά δεδομένα για κάθε συγκροτημένο πολιτισμένο κράτος.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Αξιότιμοι συνεργάτες,
Αναφορικά με το θέμα, που έχει ανακύψει σχετικά με την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης ύψους 2% του άρθρου 38 του Ν. 3986/2011 καθώς και την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ίδιου Νόμου και τις αιτήσεις διακοπής της παραγραφής, που σπεύδουν να υποβάλλουν δεκάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κάτωθι:
1.Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευτεί κάποια δικαστική απόφαση, με την οποία να κρίνεται αμετάκλητα, η συνταγματικότητα ή μη των ως άνω εισφορών. Είναι γνωστό βεβαίως, ότι έχουν υποβληθεί προσφυγές αναφορικά με το θέμα αυτό, οι οποίες ωστόσο, δεν έχουν κριθεί αμετακλήτως.
2.Κατά την προσωπική, νομική μου αντίληψη, οι ως άνω εισφορές είναι αντίθετες τόσο προς το Σύνταγμα όσο και προς τους Διεθνείς κανόνες δικαίου (ΕΣΔΑ), δεδομένου, ότι είναι μη ανταποδοτικές και σε κάθε περίπτωση εντασσόμενες μέσα στο ευρύτατο πλαίσιο των περικοπών των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς την αρχή της αναλογικότητας, που πρέπει να διέπει κάθε μέτρο, που λαμβάνει η πολιτεία εις βάρος επιμέρους κατηγοριών πολιτών.
3.Η υποβολή αίτησης διακοπής της παραγραφής μοναδικό σκοπό έχει την διασφάλιση, ότι οι αξιώσεις για επιστροφή των παρακρατηθέντων κατά το έτος 2011 δεν θα υποκύψουν στην διετή παραγραφή, που προβλέπει ο Κώδικας Περί Δικών Δημοσίου. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί, ότι η ως άνω διεκδίκηση, η αίσια έκβαση της οποίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη, είναι προφανώς ζήτημα προσωπικής επιλογής του κάθε εργαζόμενου, ο οποίος και μπορεί να επιλέξει εάν θα υποβάλλει την σχετική αίτηση ή όχι ή εάν θα διεκδικήσει ακολούθως δικαστικά την επιστροφή των παρακρατηθέντων.
4.Σε κάθε περίπτωση, για όσους επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση διακοπής της παραγραφής, σας αποστέλλω υπόδειγμα τέτοιας αιτήσεως.
Παραμένω στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση
Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα
Δικηγόρος – Εργατολόγος