Δεν φαίνεται να προχωρά το Plan A του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) για την «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα», σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) στο Capital.gr.
Για αυτό χθες το απόγευμα οργανώθηκε σύσκεψη στο ΥΠΕΣ μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ίδιου υπουργείου, του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, της ΚΕΔΕ, παρόντος μάλιστα εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου. Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο απολύσεων στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου στους δήμους και στις δημοτικές επιχειρήσεις «κολλά» σε τεχνικά (πχ στην εξέλιξη αλλά και την … ποιότητα της απογραφής των εργαζομένων τους) αλλά και στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
Η εμπλοκή που, όπως όλα δείχνουν, υπάρχει στην «κινητικότητα» στους δήμους, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το γεγονός πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει πάρει, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε κύκλοι του, «σιωπηρή παράταση» από την τρόικα μέχρι τέλος Μαρτίου 2014, προκειμένου να παρουσιάσει το β’ κύμα της «κινητικότητας» 12500 των δημοσίων υπαλλήλων.
Από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχονται πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα του εν λόγω κύματος εντοπίζεται στους δήμους και όχι στον ΕΟΠΥΥ». Το καταρχάς σχέδιο του ΥΠΕΣ που προέβλεπε την εθελοντική μετακίνηση 4000- 4500 δημοτικών υπαλλήλων από τους αστικούς, κυρίως, δήμους προς τους περιφερειακούς με βάση τις κενές θέσεις των τελευταίων σκοντάφτει στη … θέληση των ίδιων των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και των περισσοτέρων δημάρχων.
Το plan B…
Για αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από το ΥΠΕΣ, ήδη ετοιμάζεται σε πρώτη φάση η εναλλακτική λύση της «υποχρεωτικής» κινητικότητας, δηλαδή της μετακίνησης των δημοτικών υπαλλήλων που περισσεύουν από ένα δήμο προς ένα άλλο στο οποίο έχουν καταγραφεί κενές θέσεις με βάση την αξιολόγηση που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από πλευράς αρμοδίου υπουργείου.
Αυτό είναι το plan B και θα εφαρμοστεί εφόσον αρχίζει να φαίνεται μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που αναμένεται προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας – αρχές της επομένης ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν δηλώνουν οι ίδιοι συμμετοχή στην «κινητικότητα».
Σύμφωνα με πηγές του Capital.gr στην ΠΟΕ – ΟΤΑ «ούτε 1000 δημοτικοί υπάλληλοι δεν θα βρεθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην διαδημοτική κινητικότητα».
… και το Plan C
Υπάρχει, όμως, περίπτωση να μη συμμετάσχουν στη «διαδημοτική κινητικότητα» και πολλοί δήμαρχοι. Πώς θα συμβεί αυτό; Θα συμβεί, λένε από την ΚΕΔΕ, στην περίπτωση που ένα μεγάλο πλήθος δημάρχων πει πως οι κενές θέσεις στους δήμους τους είναι λιγότερες από εκείνες που αναφέρει η αξιολόγηση που έχει κάνει το ΥΠΕΣ.
Σε αυτήν την περίπτωση, εξηγούν στελέχη της ΚΕΔΕ, δεν θα μπορεί το ΥΠΕΣ να τους … φορτώσει με μετακινηθέντες δημοτικούς υπαλλήλους τους οποίους οι δήμαρχοι δεν εγκρίνουν, όπως εξάλλου οι ίδιοι ζητούν. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, λένε από το ΥΠΕΣ, τότε οι δήμοι αυτοί θα εμφανιστούν ως … πλεονασματικοί ως προς το προσωπικό τους και θα υποχρεωθούν να θέσουν στο καθεστώς της κινητικότητας και τους υπάρχοντες εργαζόμενους τους.
Τρία εμπόδια στις απολύσεις στα Νομικά Πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις
Σοβαρά προβλήματα, όμως, εμφανίζονται και στη διαδικασία απογραφής των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δικαίου των δήμων και στις δημοτικές επιχειρήσεις. Στο ήδη γνωστό πρόβλημα της απογραφής μόνο των 5464 εργαζομένων από τους 12815 έρχεται να προστεθεί και ένα άλλο.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στα ΝΠΔΔ, ΝΠΔΙΔ και στις δημοτικές επιχειρήσεις είναι πολύ λιγότεροι στην πραγματικότητα από όσους υπολογίζει το ΥΠΕΣ και συγκεκριμένα είναι περίπου 11.000 (αντί 12.815). Το γεγονός αυτό κατεβάζει κατά πολύ το πλήθος των εργαζομένων οι οποίοι θα έπαυαν να μισθοδοτούνται από τους δήμους και το δημόσιο και, έτσι θα απολύονταν, σε περίπτωση όπου αυτοί δεν απογράφονταν μέχρι τέλος Γενάρη – αρχές Φλεβάρη, όπως προβλέπει η διορία του ΥΠΕΣ. Με βάση την έως τώρα απογραφή οι απολύσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων στους δήμους θα έφταναν τις 7351 αν το σύνολο τους ήταν 12.815 όπως λέει το ΥΠΕΣ, ενώ θα έφτανε μόλις τις 5536 εάν το σύνολο τους ήταν 11000 όπως λέει η ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε εκτίμηση για το πόσοι από τους παραπάνω εργαζομένους θα μπορούσαν, έστω και δυνητικά, να απολυθούν. Να σημειωθεί πω ς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο 11000 απολύσεων στο δημόσιο μέχρι τέλος του 2014. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε χθες ο γενικός επιθεωρητής της δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής οι υποθέσεις των επιόρκων δημοσίων υπαλλήλων ανέρχονται σε 2500 και όχι… 7000 όπως «ακούγεται».
Πηγές του Capital από την ΠΟΕ – ΟΤΑ αποκλείουν το ενδεχόμενο απολύσεων στα ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ μέχρι τις δημοτικές εκλογές στις 18 – 25 Μάη, επικαλούμενοι άτυπη συμφωνία μεταξύ ΥΠΕΣ και μεγάλων αστικών δήμων. Ωστόσο από πλευράς ΥΠΕΣ επμένουν πως όσοι δεν απογραφούν μέχρι αρχές Φλεβάρη θα απολυθούν σε κάθε περίπτωση πριν τις δημοτικές εκλογές.
Πηγή:www.capital.gr (Του Δημήτρη Κατσαγάνη)
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!