Αποκλείεται να περάσει με 200 ψήφους η απλή αναλογική που κατέθεσε και επισήμως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το νέο εκλογικό σύστημα δεν θα εφαρμοσθεί. Απλώς, δεν θα εφαρμοσθεί στις αμέσως επόμενες εκλογές, αλλά στις μεθεπόμενες, καθώς αυτό προβλέπει το Σύνταγμα, αν οποιαδήποτε εκλογική αλλαγή στηριχθεί με απλή πλειοψηφία και όχι με τη διευρυμένη των 200.
Ας δούμε, όμως, λίγο αναλυτικότερα τους συσχετισμούς για να γίνει κατανοητή η προλογική εκτίμηση. H Ν.Δ. (75 βουλευτές) εξαρχής προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει οποιoνδήποτε νόμο φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ίδιο θα πράξει και το ΚΚΕ (15 βουλευτές), καθώς ο όρος που έθεσε ο κ. Κουτσούμπας στον κ. Τσίπρα (να καταργηθεί το όριο του 3%) απερρίφθη. Την πρόταση ως γνωστόν θα καταψηφίσουν και οι 10 εκπρόσωποι του Ποταμιού (ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε την πρόταση «θεσμικό έγκλημα που θα οδηγήσει σε πολιτική παραλυσία»), όπως και ο ανεξάρτητος Χ. Θεοχάρης, ενώ αίφνης χθες προστέθηκαν στους προαναφερθέντες και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Με ανακοίνωση μάλιστα, η Χαρ. Τρικούπη χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για να αιτιολογηθεί η πλήρης μεταστροφή του κόμματος (σ.σ.: τον Ιούνιο του 2015 το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει ομοφώνως μια αντίστοιχη πρόταση νόμου), η κ. Γεννηματά απαρίθμησε χθες τους πέντε όρους που είχε θέσει προσφάτως με άρθρο της στην «Κ» για να στηρίξει οποιαδήποτε αλλαγή. Δηλαδή, όχι μόνον να καταργηθεί το μπόνους, να διατηρηθεί το όριο του 3% και να δοθεί ψήφος στους 17άρηδες (πράγμα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ), αλλά παράλληλα να γίνει κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών όπως και να δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές στους μετανάστες και στους Ελληνες ομογενείς (τα δύο τελευταία δεν συμπεριλαμβάνονται στον χθεσινό νόμο). Και με αυτό ακριβώς το επιχείρημα –ότι δηλαδή εκπληρώνονται μόνο οι τρεις από τους πέντε όρους που είχε θέσει η κ. Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ σχολίασε χθες ότι δεν θα παίξει ούτε το παιχνίδι του κ. Τσίπρα ούτε αυτό του κ. Μητσοτάκη και προσεχώρησε στα κόμματα που είχαν εξαρχής αποφασίσει να καταψηφίσουν τον νόμο.
Παρεμπιπτόντως, σημειώνεται, όμως, ότι η μεταστροφή αυτή του ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει μάλλον και έναν σοβαρό τριγμό στις σχέσεις του με τη ΔΗΜΑΡ, καθώς ο πρόεδρός της Θαν. Θεοχαρόπουλος (και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) έχει ήδη δηλώσει δημοσίως ότι θα στηρίξει την απλή αναλογική. Εξ ου και χθες επανέλαβε αυτή του την άποψη, με την επιπλέον αιχμή για την κ. Γεννηματά ότι «είσαι πολιτικά αναξιόπιστος τη μια μέρα να λες το ένα και την άλλη το ακριβώς αντίθετο»…
Με αυτά τα δεδομένα προεξοφλείται πλέον ότι τον νόμο θα καταψηφίσουν τουλάχιστον 117 βουλευτές (75 Ν.Δ. + 15 ΚΚΕ + 10 Ποτάμι + 16 ΠΑΣΟΚ + ο ανεξάρτητος χάρης Θεοχάρης). Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι πλην του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του Βασίλη Λεβέντη που έχει δηλώσει ότι η «απλή αναλογική ήταν το παιδικό του όνειρο», παραμένει άγνωστη και η στάση της Χ.Α. «Το μελετάμε», δήλωσε χθες ο κ. Κασιδιάρης, προσθέτοντας ότι «θα ανακοινώσουμε την απόφασή μας στην ψηφοφορία, για να έχει σασπένς».