Αρκετά και χρήσιμα ήταν τα συμπεράσματα που βγήκαν από τη Διημερίδα που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Ιανουαρίου, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Εβδομαδιαίου Περιφερειακού Τύπου (ΣΙΕΠΤ), στο ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα, για το περιβάλλον. Δυστυχώς, όμως, εκτός από τον πρόεδρο της Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου κ. Δημήτρη Βουρλίτση (την πρώτη μέρα) και τον ειδικό σύμβουλο της Ν.Α. Τρικάλων κ. Χρήστο Μπεχλιβάνο (την δεύτερη), ο νομός Τρικάλων ήταν απών.
Πρωτοπορώντας ο ΣΙΕΠΤ (ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η εφημερίδα μας), διοργάνωσε την ημερίδα με θέμα «Περιφερειακά Μ.Μ.Ε. και Ευαισθητοποίηση των Πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα Περιβάλλοντος», σε μια προσπάθεια να δώσει το έναυσμα ώστε να ξεκινήσουμε ο καθένας ξεχωριστά να κάνουμε ένα βήμα την ημέρα για να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τον πλανήτη μας.
Ικανοποίηση
Ο πρόεδρος του ΣΙΕΠΤ, κ. Λάζαρος Μελετιάδης, δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πρωτοπόρας αυτής διοργάνωσης του Συνδέσμου, τονίζοντας ότι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημαντικοί επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά και τις προτάσεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος, ένα θέμα που πρέπει πια να μας απασχολεί όλους.
Το μήνυμα της διημερίδας είναι ότι κάθε πολίτης μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και ότι είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι μας ότι είμαστε σε θέση να το κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά, αλλάζοντας τις «κακές» καθημερινές μας συνήθειες.
Την αρχή οφείλει να την κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δείχνοντας το «καλό παράδειγμα», μια και, όπως έχει αποδειχτεί, τα δημαρχιακά και νομαρχιακά μέγαρα είναι από τα πιο ενεργοβόρα κτίρια που υπάρχουν στη χώρα μας. Πέραν αυτού οι τοπικές αρχές πρέπει, σε συνεργασία με τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να ενεργοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες και να δείξουν στους πολίτες το σωστό δρόμο, ώστε να κληρονομήσουμε στις νέες γενιές έναν καλύτερο πλανήτη.
Προς αυτή την κατεύθυνση προτίθενται να κινηθούν και οι εφημερίδες-μέλη του ΣΙΕΠΤ, τόσο με πρωτοβουλίες, όπως η συγκεκριμένη διημερίδα, όσο και με τη δημοσίευση προτάσεων ή τη διανομή έντυπου υλικού, με το οποίο θα παρουσιάζονται απλές συμβουλές που μπορεί ο κάθε πολίτης να ακολουθήσει και να νιώθει ότι σιγά-σιγά παύει να είναι μέρος του προβλήματος, συμβάλλοντας σημαντικά στη λύση του.
Οι χαιρετισμοί
Κηρύσσοντας την έναρξη της διημερίδας, ο πρόεδρος του ΣΙΕΠΤ, κ. Λάζαρος Μελετιάδης, καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους τονίζοντας ότι το περιβάλλον είναι το μεγαλύτερο και πιο φλέγον ζήτημα που απασχολεί τον πλανήτη μας. «Η Θεσσαλία παρουσιάζει έντονα προβλήματα λόγω των κλιματικών αλλαγών και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει και να μας ευαισθητοποιήσει», είπε, αναφέροντας και τη γνωστή φράση ότι «ο πλανήτη δεν μας ανήκει αλλά τον έχουμε δανειστεί από τις μελλοντικές γενιές». Είπε, επίσης, ότι πρέπει τα Μ.Μ.Ε. να προβάλλουν μέτρα και λύσεις και ότι στο πλαίσιο αυτό ο ΣΙΕΠΤ κάνει το πρώτο βήμα με την διημερίδα, σκοπεύοντας να την ταξιδέψει σε όλες τις περιφέρειες.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κ. Αριστείδης Μπουρδάρας, ο οποίος εκ μέρους του πρωθυπουργού συγχάρηκε τον ΣΙΕΠΤ για τη διοργάνωση της διημερίδας και τόνισε ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες τις κυβέρνησης. «Βασική επιλογή μας είναι η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες και που θα αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως αναπτυξιακό απόθεμα και ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και όχι ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη ούτε ως αντικείμενο αλόγιστης εκμετάλλευσης», σημείωσε. Κλείνοντας είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, ως βαθμός που βρίσκεται κοντά στον πολίτη, έχει ιδιαίτερο ρόλο και καλείται να συμμετάσχει στον περιβαλλοντικό προγραμματισμό και στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών, με τη συμπαράσταση των τοπικών Μ.Μ.Ε. τα οποία ευαισθητοποιούν τους πολίτες και πολλές φορές κινητοποιούν τη δημόσια διοίκηση και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Από την πλευρά του ο Νομάρχης Λάρισας, κ. Λουκάς Κατσαρός, σημείωσε ότι το περιβάλλον είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα και τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος. Μιλώντας ως εξειδικευμένος επιστήμονας στον τομέα της βοτανικής και της δασολογίας, ο κ. Κατσαρός τόνισε και την ανάγκη για αναμόρφωση του δασικού κώδικα και των δασικών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χάσουμε και αυτά τα δάση που έχουμε.
Εκπροσωπώντας της Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, η αντινομάρχης Περιβάλλοντος κυρία Νατάσα Οικονόμου, σημείωσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας, χαρακτηρίζοντας σημαντική, επίκαιρη και καινοτόμα την πρωτοβουλία του ΣΙΕΠΤ. Η κυρία Οικονόμου είπε, επίσης, ότι πρώτος στόχος της Ν.Α. Μαγνησίας είναι η προστασία και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στην οποία μπορεί να συμβάλλει ο τοπικός τύπος με την ανάδειξη και τον εντοπισμό των προβλημάτων, αλλά και με την προβολή των πρωτοβουλιών που θα λαμβάνονται για την επίλυσή τους.
Εισηγήσεις πρώτης ημέρας
• Τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης
Την ενότητα των εισηγήσεων άνοιξε η Διευθύντρια του Δικτύου Μεσόγειος ΣΟΣ, κυρία Άννυ Μητροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνόδου της Κοπεγχάγης, στην οποία παραβρέθηκε προσωπικά. Την χαρακτήρισε ως μία «δημοσιοσχετίστικη συνάντηση», στην οποία δεν επετεύχθη μια νομική συμφωνία, παρότι όλες οι φυλές του κόσμου ζητούσαν, μέσω των εκπροσώπων τους, κλιματική δικαιοσύνη. «Οι ηγέτες δεν αντελήφθησαν ότι το περιβάλλον δεν έχει σύνορα, όμως η αποτυχία της Κοπεγχάγης πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς, γιατί αν δεν αλλάξουμε κάτι το μέλλον μας είναι δυσοίωνο», τόνισε η κυρία Μητροπούλου.
• Η Αγριαγκινάρα
Στη συνέχεια οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Νίκος Δαναλάτος και Δημήτρης Γούσιος παρουσίασαν τη μελέτη τους για την αξιοποίηση της αγριαγκινάρας ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (στην εκπόνηση της μελέτης συμμετείχε και ο καθηγητής κ. Γιάννης Φαρασλής). Οι καθηγητές αναφέρθηκαν στα 13 χρόνια των πειραμάτων που έχουν γίνει, σημειώνοντας ότι η αγριαγκινάρα μπορεί να αποτελέσει το ελληνικό φθηνό βιοκαύσιμο, μια και μπορούν να επιτευχθούν μεγάλες αποδόσεις στη χώρα μας, ώστε να αποτελέσει το ελληνικό «πετρέλαιο». Είπαν ότι για να γίνει αυτό πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να στηρίξει την αγριαγκινάρα και να χαρακτηριστούν, από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, ως υψηλού βαθμού επιλεξιμότητα, οι δράσεις που αφορούν στον εξοπλισμό υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης.
Παίρνοντας το λόγο μετά την εισήγηση των καθηγητών, ο Αντινομάρχης Περιβάλλοντος Λάρισας κ. Αντώνης Δραμαλιώτης, σημείωσε ότι είναι ανάγκη να πειστούν οι αγρότες ότι είναι πλέον πιο συμφέρουσα η καλλιέργεια της αγκριαγκινάρας από άλλα φυτά, προσθέτοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας μπορεί να συμβάλλει στην ενημέρωσή τους, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
• Τα βιοκαύσιμα
Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Νίκου Νερούτσου της εταιρίας Agroinvest για τα βιοκαύσιμα και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Ο κ. Νερούτσος είπε ότι τα βιοκαύσιμα μπορούν να συμβάλλουν στο μετριασμό της αλλαγής του κλίματος, καθώς ανήκουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αφορούν στις μεταφορές, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν πάντα τόσο μεγάλη βούληση ώστε να αντιπαρατεθούν με όσους διαχειρίζονται το ορυκτό πετρέλαιο στην Ελλάδα.
• Περιβάλλον: παρελθόν, παρόν και μέλλον
Η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΜΚΟ), κυρία Θέκλα Παρασκευούδη, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων την προστασία του περιβάλλοντος και σημείωσε ότι οικολογικά εγκλήματα δεν διαπράττουν μόνο οι κυβερνώντες.
Ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος (Ε.Ο.Π.) είναι ΜΚΟ που συνεργάζεται με τους κατά τόπους εταίρους, φορείς, κυβερνήσεις και πολίτες, με στόχο την προώθηση σχεδίων δράσης για την προστασία των φυσικών πόρων και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο κλίμα του πλανήτη από τις ενέργειες των ανθρώπων και την παράλληλη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, οπουδήποτε στον πλανήτη.
• Φωτοβολταϊκά
Η πρώτη ημέρα έκλεισε με την αναφορά του κ. Νίκου Τζιουμάνη της εταιρίας ΘΑΡΡΟΣ στα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών. Είπε ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον και μπορούν να τοποθετηθούν ως εντελώς ακίνδυνα στις κεραμοσκεπές ή ακόμα και στις πέργκολες. Σημαντικά είναι και τα οικονομικά οφέλη που φέρνουν στους χρήστες τους, καθώς το κόστος της τοποθέτησης μπορούν να το αποσβέσουν μέσα στα πρώτα πέντε έως επτά χρόνια, ενώ στο σύνολο της 25ετούς χρήσης τους η επένδυση τούς αποφέρει απόδοση 360%!
Τις εισηγήσεις τις πρώτης ημέρας παρακολούθησε και αντιπροσωπεία των «Φίλων της Γης» Καλαμπάκας, αποτελούμενη από τον κ. Δημήτρη Παπανικολάου και τις κυρίες Άχη Παπανικολάου και Μαρίνα Τότη.
«Σημαντικός ο ρόλος των ΜΜΕ»
Πριν τις εισηγήσεις της δεύτερης ημέρας, ο κ. Μελετιάδης έκανε μία μίνι ανασκόπηση και τον απολογισμό των εργασιών της πρώτης ημέρας.
Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κυρία Πόπη Γερακούδη, η οποία στο σύντομο χαιρετισμό της, τόνισε το ρόλο των Μ.Μ.Ε. στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, προσθέτοντας ότι μπορεί να γίνει πολυτιμότερος αν τα προβλήματα και οι λύσεις τους συνδεθούν με την καθημερινότητα και τις επιλογές μας. Η κυρία Γερακούδη έφερε ως παραδείγματα τη λειψυδρία –η οποία μπορεί να συνδεθεί με την επιλογή μας να μην σπαταλάμε νερό– και την κλιματική αλλαγή –η οποία μπορεί να συνδεθεί με την δική μας συμπεριφορά στην κατανάλωση ενέργειας. Κλείνοντας τόνισε ότι προτεραιότητα του ΕΣΠΑ θα αποτελέσει η πράσινη ανάπτυξη και προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Θεσσαλίας περιμένει ώριμες προτάσεις.
Εισηγήσεις δεύτερης ημέρας
• Αντινομάρχης Μαγνησίας
Η Αντινομάρχης Μαγνησίας, κυρία Νατάσα Οικονόμου, αναφέρθηκε στο έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο θέμα του περιβάλλοντος. Σημείωσε ότι η Νομαρχία κινείται σε δύο επίπεδα, τα οποία είναι η ιεράρχηση των προβλημάτων και η διαμόρφωση του σχεδίου δράσης για την επίλυσή τους.
Προτεραιότητα της Ν.Α. Μαγνησίας είναι ο περιορισμός της περιβαλλοντικής ρύπανσης, ο οποίος επιτυγχάνεται μετά από την εφαρμογή των μελετών που εκπονήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά από αξιόλογη προσπάθεια η Ν.Α.Λ. κατάφερε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των ρύπων και το 2009, για πρώτη φορά, δεν καταγράφηκε υπέρβαση των ορίων αιωρούμενων σωματιδίων.
Κλείνοντας, η κυρία Οικονόμου, έθεσε τον επόμενο στόχο της Ν.Α.Μ., ο οποίος είναι να ταυτιστούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 με την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Εκπρόσωπος Ν.Α. Τρικάλων
Την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων εκπροσώπησε ο ειδικός σύμβουλος κ. Χρήστος Μπεχλιβάνος, ο οποίος σημείωσε ότι τα Νομαρχιακά μέγαρα είναι από τα πιο ενεργοβόρα κτίρια της χώρας μας και ότι για το λόγο αυτό η Ν.Α. Τρικάλων έχει ως άμεσο στόχο τη μεταφορά της σε νέο κτίριο. Στη συνέχεια χαρακτήρισε τον Πηνειό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ν.Α.Τ., σημειώνοντας ότι στο νομό Τρικάλων δεν υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση και ότι η Νομαρχία είναι υπέρ της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.
Ο κ. Μπεχλιβάνος είπε επίσης ότι στο πλαίσιο δράσεων της Ν.Α.Τ. για το περιβάλλον, γίνονται ήπιες παρεμβάσεις σ’ αυτό και αξιοποιείται ο ορεινός όγκος, καθώς και ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η πράσινη ανάπτυξη.
• Ελλάδα και Ευρώπη για το περιβάλλον
Ο εκπρόσωπος των «Οικολόγων Πράσινων», κ. Νίκος Χρυσόγελος, σημείωσε ότι οι δύο πυλώνες που βοηθούν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας είναι τα Μ.Μ.Ε. και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, που βοήθησαν να βγουν στην επιφάνεια τα θέματα των αμμοληψιών και των αποβλήτων που ήταν κρυμμένα «κάτω από το χαλί».
Ο κ. Χρυσόγελος τόνισε ότι είναι πλέον σημαντικό πέραν του εντοπισμού των προβλημάτων να γίνονται και προτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε, μετά από τις κατολισθήσεις στα Τέμπη, να φορτώνονται τα φορτηγά και τα βαρέα οχήματα στα τρένα και να μεταφέρονται στον προορισμό τους, όπως γίνεται και στο εξωτερικό.
Τόνισε ότι γενικά λείπει η πολιτική βούληση για βαθιές αλλαγές, όμως σημείωσε ότι πρέπει ο κάθε πολίτης να νοιώθει πια ότι μπορεί να συμμετάσχει στην επίλυση των προβλημάτων.
• Υδάτινοι πόροι
Αναφερόμενη στα υδάτινα αποθέματα, η Διευθύντρια του Δικτύου Μεσόγειος ΣΟΣ, κυρία Άννυ Μητροπούλου, τάχθηκε αρχικά κατά της εκτροπής του Αχελώου, σημειώνοντας ότι αρκετοί πολιτικοί αναγνωρίζουν πλέον τα νέα δεδομένα (γι’ αυτό και η πολύχρονη καθυστέρηση), όμως φοβούνται το πολιτικό κόστος. Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα υδάτινα αποθέματα, η κυρία Μητροπούλου, σημείωσε την μείωση των ψυχρών ημερών, την ανύψωση της επιφάνειας της θάλασσας και τις πολλές μεταβολές στην κατακρήμνιση. Είπε, επίσης, ότι βασικές αρχές, για να είναι βιώσιμη η νέα πολιτική που θα βοηθήσει στη διατήρηση των υπογείων υδάτινων αποθεμάτων, είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση της ζήτησης του νερού, η αξιοποίηση των οικονομικών κινήτρων και η αποκεντρωμένη και συμμετοχική διαχείριση του νερού.
Κλείνοντας αναφέρθηκε και στους μεγαλύτερους καταναλωτές νερού, οι οποίοι είναι οι γεωργοί, και σημείωσε ότι όλοι μας πρέπει να προσέχουμε και να μην σπαταλάμε άσκοπα νερό, φέροντας ως παράδειγμα ότι στην οικιακή χρήση μακράν το περισσότερο νερό καταναλώνεται στην τουαλέτα.
• Κατάρτιση και περιβάλλον
Ο κ. Σωτήρης Ατέσης, εκ μέρους του Τμήματος Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, η οποία έχει ως στόχο τη διάδοση και την εγκατάσταση σύγχρονου management στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε θέματα κατάρτισης των επιχειρήσεων και της σχέσης τους με το περιβάλλον. Έκλεισε την εισήγηση και την ημερίδα με την προτροπή να εντάξουν όλες οι εφημερίδες στις εκδόσεις θέματα για το περιβάλλον ώστε να γίνουν εργαλεία για την επίλυση των προβλημάτων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!