Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας χθες τα μεσάνυχτα στη Βουλή επί του εκλογικού νόμου έδωσε και τυπικά τέλος στα κυβερνητικά σχέδια να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, γεγονός το οποίο συνιστά και την πρώτη πολιτική ήττα της δικομματικής συγκυβέρνησης στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.
Η αποτυχία προσέλκυσης θετικών ψήφων από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κατ’ αρχάς και στη συνέχεια –δεδομένων πλέον των αρνητικών συσχετισμών– η απόφαση της Χ.A. να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία είχαν ως κατάληξη την κυβερνητική πρόταση να υποστηρίξουν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, συγκεντρώνοντας αριθμό ψήφων που απέχει πολύ των 200 που απαιτεί το Σύνταγμα για άμεση εφαρμογή του νόμου – κάτι το οποίο ήταν και ο κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης. Yπέρ της άμεσης εφαρμογής της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές, κατά 86 βουλευτές, ενώ 16 δήλωσαν «παρών».
Η ψηφοφορία, πάντως, ανέδειξε και παράπλευρα προβληματικά στοιχεία για ορισμένους πολιτικούς σχηματισμούς: οι 10 βουλευτές του Ποταμιού εμφανίστηκαν με τέσσερις διαφορετικές επιλογές ως προς την ψήφο τους, ενώ οι δύο (κυβερνητικοί) βουλευτές των Οικολόγων – Πρασίνων υιοθέτησαν διαφορετική μεταξύ τους στάση – «παρών» ο κ. Γ. Δημαράς, «ναι» ο κ. Δημ. Τσιρώνης.
Σημειώνεται ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα ισχύσει η διάταξη για τη μείωση κατά ένα έτος στην ηλικία κατά την οποία αποκτάται το δικαίωμα του εκλέγειν, καθώς αυτό δεν απαιτούσε την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών.