Από το 2017 το αφορολόγητο θα «χτίζεται» μόνο με δαπάνες που έχουν γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο ή με κάρτες και όχι με μετρητά. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο των πληρωμών ενός νοικοκυριού θα πρέπει να γίνεται είτε με κάρτες, είτε με εμβάσματα, είτε με πάγιες τραπεζικές εντολές, είτε μέσω υπολογιστή.
Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει το φορολογικό νομοσχέδιο για το αφορολόγητο με τις ηλεκτρονικές πληρωμές όπου και θα προβλέπει ότι ένα ποσοστό άνω του 20% των δαπανών που απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα πρέπει να επιβεβαιώνεται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Με το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να καταγραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Για τον λόγο αυτό, η εγκατάσταση των μηχανών POS θα γίνει υποχρεωτική.
Οι επιχειρήσεις ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να χαρακτηριστεί ακατάσχετος ο λογαριασμός που θα πιστώνεται με το πλαστικό χρήμα, ενώ, αντίθετα, οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνονται κατασχέσεις χρημάτων έως το 30% με 40% αυτού του λογαριασμού, εφόσον υπάρχουν χρέη προς την εφορία ή τα Ταμεία. Το ποσοστό των δαπανών που θα απαιτούνται κάθε χρόνο για να ισχύσει το αφορολόγητο θα είναι ανάλογο με το ύψος του εισοδήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει οι αποδείξεις να φτάνουν στο 10% (1.000 ευρώ), για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ στο 15% (3.000 ευρώ), για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ στο 20% (8.000 ευρώ) και για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ στο 30% (12.000 ευρώ). Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει ότι οι απαιτούμενες αποδείξεις θα πρέπει να αντιστοιχούν σε ηλεκτρονικές δαπάνες, διαφορετικά δεν θα αναγνωρίζονται και ο φορολογούμενος θα κινδυνεύει να μην πιάσει το όριο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η διαφορά στις αποδείξεις θα θεωρηθεί εισόδημα και θα φορολογηθεί από 22% έως και 45%, ανάλογα με την απόκλιση.
Ειδικά για φέτος, η εφαρμογή του μέτρου θα είναι πιλοτική και πιθανότατα θα αφορά το τελευταίο τρίμηνο, που σημαίνει ότι μόνο το 1/4 του αφορολόγητου για το 2016 θα πρέπει να χτιστεί με ηλεκτρονικές δαπάνες. Από του χρόνου όμως η εφαρμογή θα είναι πλήρης με μοναδική εξαίρεση όσους είναι άνω των 75 ετών και όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο που θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλωθούν την άνοιξη του 2017, αρχίζει από 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, ανεβαίνει στα 9.100 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και φτάνει τα 9.545 ευρώ για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω. Οι τράπεζες βρίσκονται ήδη σε διαδικασία συντονισμού των συστημάτων τους ώστε η καταγραφή των ηλεκτρονικών δαπανών να γίνεται σε αρχεία που θα στέλνονται στη συνέχεια στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε ο κωδικός των ηλεκτρονικών δαπανών να είναι προσυμπληρωμένος.
dikaiologitika.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!