Απάντηση στη σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε μεγάλο αριθμό ακατάλληλων παραλιών σε πολλά σημεία της επικράτειας έδωσε χθες με ανακοίνωσή της η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «πάνω από το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής κατάστασης για κολύμβηση και τα υπόλοιπα ως καλής κατάστασης και βάσει των αποτελεσμάτων αυτών η χώρα μας τοποθετείται μεταξύ των πρώτων στην Ε.Ε.». Επιπλέον, συνεχίζει η ανακοίνωση, «με πάνω από το 92% των παραλιών και των ακτών κολύμβησης της Ελλάδας να έχουν αξιολογηθεί», ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency) «ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ύδατα της Ελλάδας είναι μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο».
Η ανακοίνωση όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», ήλθε κατόπιν της αναταραχής που προκάλεσε η δημοσιοποίηση μετρήσεων του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) για τις ακατάλληλες, μεταξύ των οποίων και αρκετές πολυσύχναστες, δεκάδες παραλίες της χώρας. Οι μετρήσεις, εκτός του επίσημου ελεγκτικού πλαισίου και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, προκάλεσαν ανησυχία στην κοινή γνώμη και αντιδράσεις από πολλές τοπικές αρχές. Μόνο στην Αττική, τον Ευβοϊκό και τον Κορινθιακό Κόλπο, η οργάνωση, που διενεργεί αυτοβούλως αντίστοιχες μετρήσεις κάθε χρόνο, βρήκε 57 ακατάλληλες παραλίες – το 37% των σημείων όπου έκανε δειγματοληψίες.
Τα ευρήματά της έχουν οδηγήσει σε σκληρή αντιπαράθεση με αρκετές δημοτικές αρχές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως αυτές των δήμων Χαλκίδας, Αγκιστρίου και Νοτίου Πηλίου), δείχνουν να οδεύουν προς τις αίθουσες των δικαστηρίων. Η ειδική γραμματεία σημειώνει ότι η έκθεση του ΠΑΚΟΕ με τα ευρήματα ακαταλληλότητας έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες μετρήσεις. Η ανακοίνωση είναι καταπέλτης για τις μεθόδους της οργάνωσης.
Οπως αναφέρει: «Πλην της αοριστίας της εν λόγω έκθεσης (υπάρχει επίκληση εργαστηρίων χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθεί κατά πόσο είναι διαπιστευμένα), της καταφανούς έλλειψης επιστημονικής πληρότητας του ΠΑΚΟΕ για τη σύνταξη τέτοιων εκθέσεων και της εν γένει αντίθεσης τέτοιου είδους δραστηριότητας με την καθιερωμένη από τις προδιαγραφές διαδικασία, σημειώνουμε ότι η λήψη και ανάλυση τυχαίων δειγμάτων με τρόπο μη επιστημονικό σαφώς εγείρει αμφιβολίες ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των αποτελεσμάτων, παραπλανεί και μειώνει το ζωτικής σημασίας τουριστικό προϊόν της χώρας μας»
dikaiologitika.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!