Έντονη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Κεφαλονιά. Ο χθεσινός ισχυρός σεισμός επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις περί «διεύρυνσης» της σεισμογόνου περιοχής και, πλέον, το ενδεχόμενο ενός ακόμα ισχυρότερου σεισμού σε κάποιο από τα ρήγματα της περιοχής δείχνει υπολογίσιμο. Όπως είναι επόμενο, οι έλεγχοι στα κτίρια θα γίνουν και πάλι από την αρχή, καθώς η ισχυρή δόνηση ενδέχεται να επιβάρυνε κάποια από τα ήδη πληγέντα κτίρια.
«Η έξαρση των τελευταίων ημερών δεν μας ξαφνιάζει. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει πραγματοποιήσει αρκετές μελέτες στην περιοχή και γνωρίζει καλά τα σεισμικά χαρακτηριστικά της», εξηγεί στην «Κ» η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Μαρία Σαχπάζη. «Είναι μια περιοχή που μας απασχολούσε και θα συνεχίσει να μας απασχολεί, γιατί δεν έχουμε τελειώσει. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Το 1953 έγινε ένας μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά, 50 φορές ισχυρότερος από αυτούς των τελευταίων ημερών. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι είναι ένα φαινόμενο που θα επαναληφθεί. Λόγω της πολυπλοκότητας του καθεστώτος της περιοχής, δεν είμαστε σίγουροι βέβαια για τον χρόνο επανάληψης ενός τέτοιου σεισμού».
Οπως διαπιστώνουν οι σεισμολόγοι, οι δονήσεις των τελευταίων ημερών ενεργοποίησαν μια μεγάλη περιοχή. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια εάν η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει να φορτίζει κάποιο άλλο, βαθύτερο σημείο της πλάκας προς τα ανατολικά του νησιού. Βρισκόμαστε όμως σε επιφυλακή από τη στιγμή που έγιναν οι δύο δονήσεις, καθώς φαίνεται να “ανοίγει” η σεισμογόνος περιοχή, να διευρύνεται. Η πλάκα σπάζει αυτές τις ημέρες σε διάφορα σημεία και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να διεγερθεί κάποιο άλλο τμήμα της. Ισως η φύση καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία ημέρες, μήνες ή χρόνια», λέει η κ. Σαχπάζη. Οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου συνέστησαν χθες στον υπουργό Υποδομών κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη να ζητήσει τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων και στο ανατολικό τμήμα του νησιού, ανεξαρτήτως ζημιών των κτιρίων, πρόταση που έγινε αποδεκτή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο νέος σεισμός έγινε στις 5.08 χθες τα ξημερώματα και είχε μέγεθος 5,7 Ρίχτερ. Το εστιακό του βάθος ήταν 10,5 χλμ. και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στη δυτική πλευρά του νησιού, 11 χλμ. βορειοδυτικά του Αργοστολίου. «Πρόκειται για ένα άλλο ρήγμα, συνέχεια του ρήγματος του Ιονίου προς Βορρά», εξηγεί ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Είναι το τέταρτο ρήγμα που ενεργοποιείται την περίοδο αυτή, μετά αυτό που έδωσε τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου και τα ρήγματα του Μύρτου και της Παλικής. Επομένως, θα έχουμε τώρα μια νέα μετασεισμική ακολουθία, που και αυτή με τη σειρά της θα διαρκέσει αρκετό διάστημα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτάχυνση του χθεσινού σεισμού ήταν 0,6 G, ακόμα μεγαλύτερη από εκείνη του σεισμού της 26ης Ιανουαρίου (ενδεικτικά, ο σεισμός του Αιγίου του 1995 και της Αθήνας το 1999 είχαν επιτάχυνση 0,5 G). «Θα συνιστούσα ψυχραιμία. Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς να αποφύγουν τα παλαιά σπίτια εάν δεν ελεγχθούν πρώτα από μηχανικό και αν το σπίτι τους έχει ζημιές, να φροντίσουν να μείνουν σε καινούργιες υποδομές», προσθέτει ο κ. Γκανάς.
Ο νέος ισχυρός σεισμός, όπως είναι επόμενο, δημιούργησε την ανάγκη για νέους ελέγχους. «Θα εξετάσουμε και τα “πράσινα” κτίρια από την αρχή, αποφασίστηκε να σαρώσουμε τις περιοχές που έχουν πρόβλημα, δηλαδή το Ληξούρι και τα χωριά του. Πάντως, μέχρι την Κυριακή είχαν ελεγχθεί περίπου 1.800 κτίρια», λέει στην «Κ» ο γ.γ. Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος. «Οσον αφορά τον λιμένα Ληξουρίου, όπου το πρόβλημα επιδεινώθηκε, φθάνουν αύριο (σ.σ. σήμερα) στο νησί δύο μελετητές, έμπειροι σε λιμενικά έργα, για να εκτιμήσουν τη ζημιά. Στόχος μας είναι να αναθέσουμε τη διαδικασία αποκατάστασης όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τέλος, στο νησί θα ξαναέλθουν για ελέγχους κλιμάκια μηχανικών της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (σ.σ. στην οποία έχουν συγχωνευθεί ο ΟΣΚ και η ΔΕΠΑΝΟΜ) για να ελέγξουν σχολεία και υποδομές υγείας».
Η Καθημερινή
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!