Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, που είχε ζητήσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Υπέρ» τάχθηκαν 151 βουλευτές, ενώ «όχι» ψήφισαν 119.
Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός, που σε συνδυασμό των Κέντρων Υγείας και των Πολυιατρείων θα εξετάζουν ασθενείς, με στόχο την αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία.
Παράλληλα, θα υπάρχει αξιολόγηση των περιστατικών για τη μετάβαση σε νοσοκομείο.
Οικογενειακοί γιατροί μπορούν να εργαστούν όσοι είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι και ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το έτος.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο νέος πλέον Φορέας με την ονομασία Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα έχει υπό την επίβλεψή του όλη τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη: τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα Κέντρα Υγείας.
Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με αποτέλεσμα να εξισώνονται ως προς αυτό με τους συναδέλφους τους του ΕΣΥ.
Έως ότου όμως, μεταφερθούν στις νέες θέσεις, τόσο οι γιατροί, όσο και οι λοιποί εργαζόμενοι, τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν μήνα.
Το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους.
Μέσα σε οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση της μετάταξης των εργαζομένων οι γιατροί αξιολογούνται και κατατάσσονται αυτοδικαίως σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!