«Δάκρυα, τα προοίμια της τέχνης» έγραφε ο Σύρος συγγραφές Λουκιανός κάπου στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Αν ζούμε όμως σήμερα θα συμπλήρωνε πως είναι και «προοίμιο της επιστήμης».
Ειδικότερα, ο Αντρέας Λουτζίδης, ο Ιάσων Χατζηκώστας και η Αναστασία Ντραχά, τελειόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών συντονίστηκαν υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη που είχε μια ριζοσπαστική ιδέα. Ποια ήταν αυτή; Να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που θα μεταφράζει το βρεφικό κλάμα σε ομιλία. Και το πέτυχαν. Και βραβεύτηκαν για αυτό.
Στον παγκόσμιο διαγωνισμό Imagine Cup κέρδισαν τη δεύτερη θέση. Ο καθηγητής βέβαια γνωρίζει καλά τον διαγωνισμό. Οι ομάδες του έχουν διακριθεί και στο παρελθόν. Επτά φορές για την ακρίβεια.
Το iCry2Talk είναι μια εφαρμογή που μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο το κλάμα του μωρού εμφανίζοντας το αποτέλεσμα στην οθόνη του γονιού σε μορφή εικόνας, κειμένου και ήχου.
Η εφαρμογή αυτή αποκωδικοποιεί το κλάμα σε μια σειρά αναγκών, όπως πείνα, πόνο, αλλαγή πάνας, αυξομείωση θερμοκρασίας, αν υπάρχει ανάγκη για ρέψιμο ή αν το μωρό νιώθει κούραση.
Δηλαδή σας λέει αυτό που θα έλεγε το μωρό σας αν μπορούσε να μιλήσει.
Ο καθηγητής και οι δύο φοιτητές της ομάδας, Αναστασία Ντραχά και Ανδρέας Λουτζίδης, μιλάνε στη HuffPost Greece για την καινοτομία τους, την ένθερμη υποστήριξή τους από τη διεθνή κοινότητα και τα μελλοντικά τους σχέδια πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Ακόμη, για το πώς τα προβλήματα ακοής των γονιών, ο αυτισμός και η επιλόχεια κατάθλιψη σχετίζονται με τη συγκεκριμένη εφαρμογή.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη στη huffingtonpost.gr:
Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης (καθηγητής): Η ιδέα ξεκινά από το γεγονός ότι το κλάμα αποτελεί ένα επικοινωνιακό μέσο, μια γλώσσα, την οποία δεν τη διδάσκεται κανένας και τη «μιλάμε» μέχρι να πεθάνουμε. Ο στόχος μας ήταν να μελετήσουμε το κλάμα σαν είδος επικοινωνίας που συμπιέζει μια πληροφορία και προσπαθεί να μεταφέρει τις ανάγκες επιβίωσης, ειδικά στη βρεφική ηλικία. Από εκεί και πέρα είχαμε διάφορες επαφές με μητέρες που δε μπορούσαν να ερμηνεύσουν το κλάμα του μωρού τους κι έτσι σκεφτήκαμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συντελέσει στη διαχείριση του οικογενειακού ρυθμού αλλά και στον εντοπισμό διαγνωστικών χαρακτηριστικών που προμηνύουν ιδιαιτερότητες όπως αυτισμό και διάσπαση της προσοχής.
Αναστασία Ντραχά: Δουλεύουμε ώστε η εφαρμογή να είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Καθώς εξηγούσαμε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος και γιατί χρειάζεται να γεφυρωθεί το χάσμα, αυτό ήταν ένα από τα κύρια στάδια. Το παρατεταμένο κλάμα χωρίς ανταπόκριση από το γονέα επηρεάζει το βρέφος, τόσο σωματικά εκκρίνοντας κορτιζόλη που είναι τοξική για το βρεφικό εγκέφαλο, όσο και κοινωνικά, διότι το μωρό δεν έχει τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτύξει τις ανάγκες του. Η επικοινωνία είναι το κλειδί για την απαραίτητη ανάπτυξη του μωρού. Πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με το κλάμα. Η δικιά μας πρωτοπορία έγκειται στο γεγονός ότι φτιάξαμε μια εφαρμογή που μπορεί να είναι προσιτή από όλους. Τον αντίκτυπο της επιτυχίας θα τον δούμε όταν η εφαρμογή βγει της αγορές και ανταποκριθεί ο κόσμος. Έχουμε αισθανθεί ότι κάνουμε κάτι που έχει σημασία.
Αντρέας Λουτζίδης: Η αλήθεια είναι ότι μετά από αρκετούς μήνες η ίδια η μητέρα δημιουργεί το δικό της μοντέλο και αρχίζει να καταλαβαίνει τον λόγο που κλαίει το μωρό της. Μετά από αρκετές ακροάσεις κλαμάτων, έχοντας μια κοινότητα πάνω από 200 μητέρες που μας στέλνουν ηχογραφημένα τα κλάματα του μωρού τους, υπάρχουν κλάματα που προσωπικά μπορώ να τα βάλω σε μια κατηγορία. Δεν είναι πάντα εύκολο όμως, για αυτό κι έχουμε δημιουργήσει την εφαρμογή. Σίγουρα η εφαρμογή θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολλά σχέδια για το μέλλον, όπως η δημιουργία ενός έξυπνου στρώματος που μπορεί να εξετάσει τη θερμοκρασία και τον καρδιακό παλμό του μωρού και με περαιτέρω συνεργασία με επιχειρήσεις ευελπιστούμε ότι μπορούν να βγουν περισσότερα μοντέλα πάνω στη φροντίδα του μωρού. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για google play και app store αλλά και μέσω προσωπικών ψηφιακών βοηθών για πιο άμεση πρόσβαση. Υποστηρίζουμε και γονείς οι οποίοι έχουν κάποια ακουστική αναπηρία, είτε με τη μετάφραση του κλάματος στη νοηματική είτε με νέες μεθόδους που ετοιμάζουμε.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!