Η Ελλάδα είναι ένα πασίγνωστο μέρος για διακοπές για όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο οι γείτονες, Βούλγαροι, Ιταλοί και Τούρκοι που μας επισκέπτονται. Τουρίστες στην Ελλάδα θα έρθουν από όλα τα πλάτη και μήκη της γης όπως Κίνα, Αμερική, Αυστραλία και πάει λέγοντας.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα δέχεται κάθε χρόνο περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες.Αυτός ο αριθμός είναι ο τριπλάσιος από τον κανονικό πληθυσμό της χώρας.Οι τουρίστες έρχονται για να φάνε, να κάνουν μπάνιο σε καθαρά νερά, να δουν τα νησιά μας και να παίξουν και σε κανένα καζίνο που και που, όχι διαδικτυακά όπως το Vulkan Vegas, αλλά επίγεια όπως αυτό στο Λουτράκι, στο Ρίο κλπ.
Ένα πρόβλημα που εμφανίζεται πολύ συχνά είναι η υπερφόρτωση των νησιών και των τουριστικών περιοχών γενικά.Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και αφήνει τους κατοίκους να αναρωτιούνται “Πως θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας με τόσο τουρισμό;”
Στο σημερινό άρθρο, αυτό ακριβώς θα απαντήσουμε και θα το κάνουμε αναφέροντας τις καλύτερες πρακτικές πράσινου τουρισμού για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Ας ξεκινήσουμε…
Προώθηση αγροτουρισμού
Ο αγροτουρισμός είναι μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που συναντάται κυρίως σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.Στην Ελλάδα, δεν είναι τόσο αναπτυγμένο το συγκεκριμένο αλλά αδίκως.
Η χώρα μας έχει πολλά να προσφέρει στο θέμα του αγροτουρισμού και ακόμα περισσότερα στον κανονικό τουρισμό.Αυτό το αναφέρω διότι αν ο κόσμος ξεκινήσει να επιλέγει τον αγροτουρισμό, ο υπερ-τουρισμός στα νησιά μας θα μειωθεί και τα πράγματα θα είναι λίγο πιο χαλαρά.
Ταυτόχρονα μπορούμε να αναδείξουμε και άλλα, επαρχιακά μέρη, που για δεκαετίες έχουν μείνει κρυφά στα μάτια των τουριστών ενω σίγουρα αξίζουν την προσοχή και τον θαυμασμό τους.
Προστασία αρχαιολογικών χώρων
Οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα αποτελούν φυσικά πόλο έλξης για τους τουρίστες.Ακρόπολη, μαντείο Δελφών, Κνωσός και πάει λέγοντας.Είναι όλα περιοχές που ελκύουν τουρίστες και συνεπώς χρειάζονται προστασία και συντήρηση.
Γιατί όπως λέει και ο λαός μας, πρέπει να προσέχουμε αν θέλουμε να έχουμε.Επομένως, αυτό που πρέπει εμείς να προσέξουμε είναι οι αρχαιολογικοί μας χώροι.Καλό θα ήταν να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες και οι επισκέψεις των τουριστών να συνοδεύονται πάντα από εκπαιδευτικές ξεναγήσεις.
Οι ξεναγοί αυτοί δεν θα είναι μόνο υπεύθυνοι για να προσέχουν τους τουρίστες από το να κάνουν κάτι κακό στους αρχαιολογικούς μας χώρους.Θα είναι επίσης υπεύθυνοι για να τους διδάξουν και να τους ευαισθητοποιήσουν πάνω στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ευαισθητοποίηση τουριστών
Και μιας και μιλήσαμε για ευαισθητοποίηση, καλό θα ήταν να το αναφέρουμε και ως μια πρακτική από μόνη της.Μέσα από διάφορα κέντρα πληροφοριών, μέσα από διάφορες ξεναγήσεις και ενημερωτικά προγράμματα, θα πρέπει οι τουρίστες να καταλάβουν την τεράστια σημασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όχι μόνο για εμάς αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Αν οι τουρίστες αυτοί δεν έχουν κάτι παρόμοιο στην δική τους χώρα, τότε ίσως να μην μπορούν να καταλάβουν την σημασία και φυσικά τον κίνδυνο που υπάρχει για την καταστροφή αυτών.
Υποστήριξη τοπικών προϊόντων και παραδόσεων
Αν μέχρι στιγμής έχετε λάβει κάποια εντύπωση πως θα πρέπει να κρατήσουμε τους τουρίστες μακριά από τις παραδόσεις μας, τότε κάνετε λάθος.Δεν θα πρέπει να φοβάστε τους τουρίστες και να τους κρατάτε μακριά.Μάλιστα θα πρέπει να τους δείξουμε τις τοπικές παραδόσεις και προϊόντα και θα σας εξηγήσουμε αμέσως γιατί.
Όσο περισσότερα άτομα γνωρίζουν για τις παραδόσεις μας, τόσο πιο εύκολο θα είναι για να διατηρηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και να αντέξει ανα τους αιώνες.Για άλλη μια φορά, θα ήταν σοφό να μυήσουμε τους τουρίστες στις παραδόσεις μας και τα τοπικά μας προϊόντα παρά να τους κρατήσουμε μακριά από αυτά.
Περιορισμός περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Ας μιλήσουμε και για ένα πράγμα που κάνουμε εμείς ως Έλληνες και το οποίο θα πρέπει να σταματήσουμε αν θέλουμε να βοηθήσουμε την ίδια μας την χώρα.Πολλοί επιχειρηματίες σε τουριστικές περιοχές υιοθετούν πρακτικές που βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον.Ίσως είναι τυφλωμένοι από το κέρδος ή δεν γνωρίζουν πως υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, αλλά πιστέψτε μας υπάρχουν.
Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ακολουθήσουν τα νομικά υποδείγματα, που πολλές φορές καταπατώνται, και αυτό θα ήταν μια πολύ καλή αρχή.
Αναστήλωση και συντήρηση ιστορικών κτιρίων
Με την αναστήλωση και συντήρηση σημαντικών κτιρίων και μνημείων, όχι μόνο διατηρούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, την βελτιώνουμε κιόλας.Αυτοί οι χώροι καλό θα ήταν να μετατρέπονται σε χώρους πολιτιστικής αξίας όπως μουσεία έτσι ώστε να δίνουν στον κάθε τουρίστα μια αυθεντική εμπειρία.
Συμπεράσματα
Αυτές ήταν όλες οι πρακτικές που θέλαμε να πούμε τις οποίες αν εφαρμόσουμε θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, προβάλλοντας τον πράσινο τουρισμό.Είναι ένα βήμα το οποίο πρέπει να γίνει καθώς τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο κάθε χρόνο με το συγκεκριμένο θέμα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!