Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει πολλάκις. Κάθε μήνας του 2016 τείνει να γίνει ο θερμότερος από καταβολής στατιστικών στοιχείων. Ο Ιούλιος, που είναι κατά κανόνα ο πιο ζεστός κάθε έτους, δεν μας «απογοήτευσε».
Ο περασμένος μήνας καταγράφηκε από τη NASA ως ο 10ος συνεχόμενος μήνας με μέση παγκόσμια θερμοκρασία-ρεκόρ από τηρήσεως μετεωρολογικών δεδομένων (1880!), κάτι που θεωρείται έξω από κάθε κλιματικό δεδομένο. O Ιούλιος του 2016 ήταν κατά 0,11 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από αυτόν του 2015, καταγράφοντας αύξηση 0,84 βαθμών από τον μέσο όρο της περιόδου 1950-1980, ενώ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το 2016 θα «χριστεί» το θερμότερο έτος στην Ιστορία.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, την προηγούμενη εβδομάδα, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ ήταν στο ίδιο… κλίμα με τη NASA, την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής «Κοπέρνικος». Πιο συγκεκριμένα, η Ασία βίωσε τον δεύτερο θερμότερο Ιούλιο στην Ιστορία της, η Ωκεανία τον τέταρτο, η Β. Αμερική τον πέμπτο και η Αφρική με την Ευρώπη τον έβδομο· η μέση έκταση θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής υπολείπεται κατά 16,9% του μέσου όρου της περιόδου 1981-2010· για την ίδια περίοδο, η μέση έκταση θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής καταγράφεται κατά 0,2% μεγαλύτερη, σημειώνοντας τη μικρότερη έκταση, για τον μήνα Ιούλιο, από το 2011, και τη 19η μικρότερη καταγεγραμμένη γενικώς.
Ο μαθηματικός και μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, μιλώντας στην «Κ», υπογραμμίζει: «Το ζήτημα δεν είναι εάν θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά εάν θα την επιβραδύνουμε ή θα την επιταχύνουμε, διότι είναι αναπόφευκτη. Ισως έχουμε μερικές ελπίδες με το φαινόμενο Λα Νίνια, το “αδερφάκι” του Ελ Νίνιο, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει κάτι με σιγουριά».
«Το επιχείρημα ότι για την άνοδο της θερμοκρασίας ευθύνεται ο Ηλιος καταρρίπτεται, αφού οι κηλίδες του που εκρήγνυνται, απελευθερώνοντας θερμότητα, βρίσκονται σε ύφεση εδώ και 30-35 χρόνια. Ετσι, συμπεραίνουμε ότι ευθύνεται η σύσταση της ατμόσφαιρας, στην οποία σημειώνεται την τελευταία δεκαετία γρήγορη και μεγάλη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου», συμπληρώνει ο κ. Ζιακόπουλος.
Ταυτόχρονα, σειρά συνεπειών σημειώνεται και στην κρυόσφαιρα (πόλοι, μόνιμοι παγετώνες κ.λπ.), στη βιόσφαιρα (ζώντες οργανισμοί) και στην υδρόσφαιρα (θάλασσες, ποτάμια, λίμνες κ.λπ.). «Τον φετινό Ιούλιο, στη Β. Σιβηρία, σημειώθηκαν 35°C, κάτι που αποτελεί εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο. Ελιωσαν οι πάγοι και απ’ ό,τι αποκαλύφθηκε απελευθερώθηκαν ο βάκιλος του διοξειδίου του άνθρακα και μεθάνιο και προσβλήθηκαν άνθρωποι από τη νόσο του άνθρακα», λέει ο μετεωρολόγος.
Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος κάνει λόγο για δραματικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη, με τους κλιματολόγους να τονίζουν ότι θα παρατηρηθούν τάσεις ανομβρίας και συνεπώς ξηρασίας, υψηλές θερμοκρασίες και, γενικά, ακραία καιρικά φαινόμενα. Οταν τον ρωτώ για την Ελλάδα, σημειώνει: «Δεν μπορεί κανείς με ακρίβεια να προβλέψει τι θα γίνει το 2070 ή το 2080 στην Ελλάδα, όσον αφορά, π.χ., την ερημοποίηση. Η Ελλάδα θα επηρεαστεί όσο ακριβώς θα επηρεαστούν οι χώρες της Μεσογείου».
Ηγέτες μεγάλων δυνάμεων και οργανισμών –περισσότερο ανήσυχος, μεταξύ αυτών, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν– κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, με αποκορύφωμα την απόφαση της ιστορικής Συνόδου του Παρισιού για το Κλίμα τον Δεκέμβριο του 2015, όπου 195 κράτη δεσμεύθηκαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η θερμοκρασία της Γης κατά 2°C.
Μέχρι σήμερα, μέτρα έχουν λάβει ήδη οι ΗΠΑ, η Κίνα –που οι δυο τους ευθύνονται για το 40% των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως– η Ινδία και η Σ. Αραβία, η οποία έως το 2035 φιλοδοξεί να αναπτύξει οικονομία ανεξάρτητη από το πετρέλαιο…
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!