Η Τουρκία είναι πιθανό να διεξαγάγει δημοψήφισμα μέχρι την άνοιξη, με αντικείμενο την αντικατάσταση του προεδρευομένου συστήματος με προεδρικό, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ την Παρασκευή.
Η προεδρική ενδυνάμωση που μπορεί να προκύψει από το δημοψήφισμα αποτελεί πάγιο στόχο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και ταυτόχρονα διχάζει βαθιά τη χώρα, φέρνοντας αντιμέτωπους αυτούς που πιστεύουν ότι θα δώσει στην Τουρκία την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται και εκείνους που βλέπουν σε αυτήν ολίσθηση στον αυταρχισμό.
«Εφόσον το Κοινοβούλιο φέρει το ζήτημα στην ατζέντα του και πάρει μια γρήγορη απόφαση, το δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί άμεσα, ακόμη και πριν από την άνοιξη», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγκ στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, προσθέτοντας ότι το προεδρικό σύστημα θα διατηρήσει το Κοινοβούλιο υπό την παρούσα μορφή του και θα προστατέψει την ενότητα της χώρας.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, αντιτίθενται στην εισαγωγή προεδρικού συστήματος, ενώ ίδια άποψη φαίνεται να έχει και η πλειονότητα του πληθυσμού, σύμφωνα με σειρά σχετικών δημοσκοπήσεων.
Μολαταύτα, ο Τούρκος πρόεδρος Tαγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύθηκε αποτελεσματικά το ρεύμα πατριωτισμού που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, εδραιώνοντας την εξουσία και τη δημοτικότητά του.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος έδειξε ότι θα στηρίξει την εισαγωγή προεδρικού συστήματος, καθιστώντας εξαιρετικά πιθανό η πρόταση να κερδίσει αρκετή υποστήριξη στο Κοινοβούλιο, ώστε να πάει σε δημοψήφισμα.
Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας, φέροντας εντάλματα σύλληψης για 189 δικαστές και εισαγγελείς, καθώς και σε άλλα δικαστήρια, στην τελευταία εκδήλωση ευρείας καταστολής, αναφέρουν κρατικά μέσα. Ο γενικός εισαγγελέας της Aγκυρας επεδίωξε τις τελευταίες συλλήψεις μελών του δικαστικού σώματος στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διάφορα δικαστήρια, μεταξύ των οποίων βρίσκονται δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού».
Οι δικαστικοί κατηγορούνται για χρήση της τηλεφωνικής εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων ByLock, η οποία, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, χρησιμοποιείται από 56.000 υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν από το 2014 και έπειτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ενώπιον της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων της Τουρκίας στην Αγκυρα, προμηνύοντας ουσιαστικά το χθεσινό κύμα συλλήψεων, λέγοντας ότι ο πέλεκυς του νόμου θα πλήξει όσους συμμετείχαν έστω και έμμεσα στην απόπειρα πραξικοπήματος. Εκατοντάδες αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συλληφθεί την τελευταία εβδομάδα κατηγορούμενοι για χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής.