Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, οι Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος από την κυβέρνηση, αλλά και για να κάνουν έναν απολογισμό της πολιτικής που ακολουθεί από το 2014 ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι.
Η Ευρώπη και οι αγορές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο κρίσιμο δημοψήφισμα, που φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει τις “ισορροπίες”, όχι μόνο στην πολιτική και την οικονομική ζωή της Ιταλίας, αλλά και της Ευρώπης.
Μιλώντας στο NEWS 247 ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ρώμης John Cabot, Franco Panvocello εξηγεί τι αλλάζει στην Ιταλία και αν το δημοψήφισμα επηρεάζει την Ελλάδα, αλλά και την σταθερότητα στην Ευρώπη.
Τι καλούνται να αποφασίσουν οι Ιταλοί; Το δημοψήφισμα είναι σημαντικό, καθώς οι μεταρρυθμίσεις επηρεάζουν το 1/3 του ιταλικού Συντάγματος.
Στο ισχύον Σύνταγμα υπάρχουν δύο σώματα του κοινοβουλίου με άμεσα εκλεγμένους βουλευτές, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία και υπηρετούν το “τέλειο bicameralism”. Πρόκειται, για ένα “διθάλαμο” σύστημα, όπου τα δύο σώματα έχουν την ίδια δύναμη και θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία για να περάσει ένας νόμος, πράγμα που προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, Franco Panvocello “το δημοψήφισμα αλλάζει τη θεσμική δομή της χώρας. Κυρίως, καταργεί το “τέλειο bicameralism”, που κάνει και τα δύο μέρη του Κοινοβουλίου να έχουν ίση ισχύ κατά την ψήφιση νόμων. Με τη μεταρρύθμιση η Γερουσία, συγκεκριμένα η μορφή που έχει τώρα, πρόκειται να καταργηθεί και μία ανώτερη Βουλή, κυρίως περιφερειακής εκπροσώπησης, που δεν θα έχει τη δικαιοδοσία να παραχωρήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση (και κατ’ επέκταση στην ψήφιση νόμων, πράγμα που θα είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής των αντιπροσώπων)”.
Μια ακόμα σημαντική αλλαγή είναι εκείνη που αφορά το σημείο V του Συντάγματος, που αυξάνει τη δύναμη των περιφερειών και των επαρχιών, περιορίζοντας τη δράση της κυβέρνησης σε εθνικά και στρατηγικά έργα, όπως χρηματοδότηση, αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι και άλλες σημαντικές λειτουργίες, τις οποίες έχει αναλύσει το News247.gr σε σχετικό άρθρο.
Τι συνέπειες θα έχει το δημοψήφισμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη; Απαντώντας στο ερώτημα αν τελικά το δημοψήφισμα, που έχει κάνει την Ευρώπη να τρέμει, μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα και την διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και το χρέος τονίζει πως το δημοψήφισμα θα μπορούσε να φέρει μια αναταραχή στις αγορές, ωστόσο οι συνέπειες του δεν θα είναι έντονα αισθητές στην Ευρώπη. “Δεν νομίζω ότι θα επιφέρει ένα μεγάλο χτύπημα, ούτε ότι η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι έντονη, σχετικά με το αποτέλεσμα. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αστάθεια στις αγορές, αλλά δεν περιμένω, τουλάχιστον άμεσα, μεγάλο αντίκτυπο στην Ευρώπη.”