Μία ημέρα μετά από το μακελειό στην πλατεία Μπράιτσχαϊντ του Βερολίνου οι Τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση. Για πρώτη φορά, μάλιστα, έκαναν λόγο για «στρατιώτη του ISIS», εννοώντας τον οδηγό της νταλίκας των 7 τόνων, ο οποίος και παραμένει ασύλληπτος, οπλισμένος και θανάσιμα επικίνδυνος. Ενώ η γερμανική κοινωνία έχει τεθεί σε επιφυλακή, αλλά και σε τροχιά πολιτικού αναβρασμού με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο μάτι του κυκλώνα επικρίσεων για την «ανοιχτή» προσφυγική της πολιτική, η αστυνομία αναγκάστηκε να απελευθερώσει τον πρώτο συλληφθέντα υπόπτο ως δράστη, έναν Πακιστανό πρόσφυγα. Επί της ουσίας, αφού παραδέχτηκαν δημόσια ότι «κρατείται ο λάθος άνθρωπος», οι γερμανικές διωκτικές αρχές επί του παρόντος βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι και στρέφουν το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του μαζικού δολοφόνου προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις:
α) Τα στοιχεία που συλλέγονται κατά την αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας, β) τα δεδομένα από το GPS, το σύστημα δορυφορικού εντοπισμού που έχουν καταγραφεί και αποτυπώνουν την πορεία του φορτηγού και γ) τη σύγκριση των δειγμάτων DNA με την βάση δεδομένων. Παρόλ’ αυτά, οι ειδικοί ερευνητές της γερμανικής αστυνομίας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την λήψη δεδομένων, καθώς ο θάλαμος οδήγησης της νταλίκας βρέθηκε σε χαοτική κατάσταση, με αίματα και τρίχες παντού στο εσωτερικό του.
Επίσης, τις έρευνες δυσχεραίνει η απουσία μιας, έστω και συγκεχυμένης περιγραφής των χαρακτηριστικών του δράστη, γι’ αυτό και η αστυνομία έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στο κοινό για βοήθεια στην ταυτοποίηση του μακελάρη.
Ταυτόχρονα, πολλοί καταφέρονται δημόσια στις γερμανικές αρχές, καταλογίζοντας αμέλεια να υποπτευτούν ένα ογκωδέστατο φορτηγό που έκανε ανενόχλητα κύκλους στο κέντρο του Βερολίνου, σχεδόν επί μισή ώρα πριν αναπτύξει ταχύτητα και πέσει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος της πλατείας Μπράιτσχαϊντ.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, ύστερα από την αρχική του απροθυμία να κατατάξει αμέσως το μακελειό της Δευτέρας στις τρομοκρατικές ενέργειες, εξέφρασε την άποψη ότι, ενδεχομένως από σεβασμό στη μνήμη των 12 νεκρών και των 48 τραυματιών, των αθώων θυμάτων της επίθεσης, οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές θα έπρεπε να κλείσουν. Το μέτρο αυτό απηχεί και την σύγχυση στην οποία βρίσκεται η γερμανική πολιτική ηγεσία στην παρούσα συγκυρία. Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ βάλλεται από τη δεξιά για την «φιλοξενία» των προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα καλείται να προστατεύσει τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των Γερμανών πολιτών. Χαρακτηριστικά, οι αντίπαλοι της καγκελαρίου, βρήκαν την ευκαιρία να την κανιβαλίσουν πολιτικά, αναφερόμενοι στα θύματα σαν «οι νεκροί της Μέρκελ».
«Η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης»
Κατά τη διάρκεια μίας από τις αμέτρητες συζητήσεις που έγιναν μεταξύ ειδικών στη γερμανική τηλεόραση, ο Ισραηλινός πολιτικός αναλυτής και αυθεντία σε θέματα τρομοκρατίας, Σλόμο Σφίρο, εξέφρασε την άποψη ότι «το μακελειό της Δευτέρας στην Μπράιτσχαϊντπλατς ισοδυναμεί με την 11η Σεπτεμβρίου για τη Γερμανία και την Ευρώπη»: Η τρομοκρατία γίνεται πλέον κομμάτι της καθημερινότητας για εκατομμύρια πολίτες της Δύσης, ακριβώς όπως έγινε με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, τον Σεπτέμβριο του 2001.
Ο Σφίρο, μάλιστα, επαίνεσε το ισραηλινό μοντέλο πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών, στο πλαίσιο του οποίου κάθε πελάτης πχ σε εστιατόριο καταβάλλει ένα μικρό χρηματικό ποσόν, πχ της τάξης των 10-20 λεπτών στο λογαριασμό, για την αμοιβή της φρουράς.
Τι ήξεραν οι Ιάπωνες;
Πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι οι Ιάπωνες τουρίστες στο Βερολίνο είχαν προειδοποιηθεί, πολλές ημέρες πριν από την επίθεση, να αποφύγουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι ιαπωνικές αρχές θεωρούν ότι οι ζώνες των υπαίθριων εορταστικών παζαριών είναι ζώνες υψηλού κινδύνου για τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα. Η προηγούμενη εμπειρία του Παρισιού, του αεροδρομίου των Βρυξελλών κ.λπ, ήταν αρκετή για να θέσουν εκ των προτέρων σε κατάσταση ετοιμότητας τους Ιάπωνες.
Δεν παραδόθηκε αμαχητί ο Πολωνός οδηγός
Κατά την φορτηγο-πειρατεία υπήρξε πάλη ανάμεσα στον αρχικό οδηγό του φορτηγού, τον άτυχο 37χρονο Πολωνό, Ουρμπάν Λούκατς. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Gazeta Wyborcza, αποκαλύπτεται ότι τα πολλαπλά τραύματα που φέρει σε όλο του το σώμα αποδεικνύουν ότι ο Λούκατς έδωσε μάχη με τον άγνωστο δράστη, προκειμένου να αποκρούσει την πειρατεία.
Λεπτομέρειες των τελευταίων ωρών πριν από την ολέθρια κατάληξη του τελευταίου του ταξιδιού, σκιαγραφούν την τραγική ειρωνία: Λίγο πριν πέσει νεκρός από τον αποφασισμένο «μαχητή του ISIS», ο Λούκατς είχε ενημερώσει τη σύζυγό του ότι «η παράδοση του φορτίου στο Βερολίνο καθυστερεί και θα αναγκαστώ να μείνω εδώ τη νύχτα. Αύριο, όμως, θα είμαι κοντά σου».
protothema.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!