Διπλή επίθεση ενόπλων σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Ιράν, η πρώτη στο κοινοβούλιο της χώρας και η δεύτερη στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από το κτήριο της ιρανικής Βουλής.
Από την επίθεση στο κοινοβούλιο έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν οχτώ άτομα ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του και πέντε τραυματίστηκαν στο μαυσωλείο όπου ένας από τους δράστες πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά. Κατά πληροφορίες πρόκειται για μια γυναίκα που ανήκε στην ομάδα των τεσσάρων που πραγματοποίησαν την επίθεση.
Λίγο μετά τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) το πρακτορείο Tasmin έκανε λόγο για πληροφορία που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στο κοινοβούλιο σε επτά συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και τέσσερα άτομα που κρατούνται όμηροι.
Για την ώρα είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των δραστών στο κοινοβούλιο, καθώς το πρακτορείο Fars μιλά για έναν και το Tasmin για τρεις άνδρες οπλισμένους με καλάσνικοφ και πιστόλι.
«Ένας άντρας εισέβαλε στο ιρανικό κοινοβούλιο και άρχισε να πυροβολεί κατά των αστυνομικών. Από τα πυρά του τραυματίστηκε θανάσιμα ένας αστυνομικός και οχτώ πολίτες που είχαν πάει να επισκεφθούν βουλευτές των περιφερειών τους» μετέδωσε χαρακτηριστικά το Fars. Κατά την ίδια πηγή, που επικαλείται πληροφορίες από βουλευτές, ο δράστης έχει συλληφθεί.
Ωστόσο το Tasmin αναφέρει ότι η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί και οι τρεις δράστες παραμένουν στο χώρο του κοινοβουλίου.
Σχεδόν την ίδια ώρα σημειώθηκε επίθεση στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που βρίσκεται νότια της Τεχεράνης, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για έναν νεκρό και πέντε τραυματίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars οι δράστες ήταν τέσσερις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο ένας από τους τρεις δράστες έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς, ο δεύτερος αυτοκτόνησε καταπίνοντας κυάνιο, ο τρίτος, μια γυναίκα έχει συλληφθεί και ο τέταρτος πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά. Ωστόσο το πρακτορείο Mehr υποστηρίζει ότι ήταν η γυναίκα που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη στη δυτική πτέρυγα του μαυσωλείου.
Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, εντωμεταξύ, ότι έκλεισε και ο σταθμός του μετρό έξω από το μαυσωλείο με πληροφορίες που τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν να μιλούν για κάποια έκρηξη.
Η πολιτική κατάσταση στο Ιράν
Οι εξελίξεις στο Ιράν έρχονται την ώρα που το Κατάρ είναι σε διπλωματικό αποκλεισμό από τους Άραβες γείτονές του.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ, είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού δείχνουν ότι οι δυτικές πολιτικές στη Μέση Ανατολή γύρισαν μπούμερανγκ.
Η μετριοπαθής κυβέρνηση του Ιράν με επικεφαλής τον Χασάν Ροχανί έχει ξεκινήσει διπλωματική εκστρατεία για τη βελτίωση των σχέσεων της Τεχεράνης με τη Δύση. Τον περασμένο Μάιο διεξήχθησαν εκλογές στη χώρα και ο Ροχανί εξελέγη για δεύτερη φορά πανηγυρικά. Αλλά οι εσωτερικές πολιτικές διαιρέσεις παραμένουν ισχυρές, με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να αντιτίθεται σε πολλές από τις μετριοπαθείς πολιτικές του πρωθυπουργού της χώρας.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, αν και είχαν εξομαλυνθεί επί Ομπάμα, έχουν περάσει σε νέα φάση όξυνσης υπό την προεδρία Τραμπ καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε σκληρή γραμμή έναντι της Τεχεράνης.
Τα δύο περιστατικά έρχονται εν μέσω διεθνών πιέσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και κατηγοριών ότι το ιρανικό καθεστώς στηρίζει την διεθνή τρομοκρατία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που έχει αποκαλέσει τους συντηρητικούς αντιπάλους του ως «εξτρεμιστές», υποσχέθηκε μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες και περισσότερο διάλογο με τη Δύση.
protothema.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!