Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη μας. Φέτος, γιορτάζεται η 42ή επέτειος (από το 1972) από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Το θέμα του φετινού εορτασμού (2014) είναι “Μικρά Νησιά και Κλιματική Αλλαγή” και το επίσημο σύνθημα “Ύψωσε τη φωνή σου και όχι τη στάθμη της θάλασσας”.
Ο ΟΗΕ μας καλεί να ρίξουμε μια ματιά στα μικρά νησιωτικά κράτη, που βρίσκονται διάσπαρτα στους ωκεανούς και στα οποία κατοικούν γύρω στα 63 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι, ως επί το πλείστον, εξωτικοί τουριστικοί προορισμοί, γνωστοί για τις φυσικές τους ομορφιές, την σφύζουσα κουλτούρα τους και ιδιαίτερα την μουσική τους.
Πολλά από αυτά τα νησιά έχουν πλούσια χλωρίδα και πανίδα, συχνά μοναδική στον πλανήτη και παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των ωκεανών. Όμως είναι ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αν και η συνεισφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αμελητέα. Συχνά πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα και απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας δίνει την αφορμή στον καθένα από εμάς να αναλογιστεί και να δράσει».
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα.
Μερικοί από τους τομείς που χρήζουν άμεσης προσοχής προκειμένου να «σώσουμε ότι μπορούμε» είναι:
1. Διαχείριση και ποιοτική αναβάθμιση υδατίνων πόρων
2. Στερεά απόβλητα
3. Πολιτική προστασία-προστασία τοπίων και θαλάσσιου περιβάλλοντος
4. Ατμοσφαιρικό περιβάλλον – θόρυβος
5. Θεσμοί – περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
6. Χωροταξία – Πολεοδομία, αναπλάσεις
7. Διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, βιότοποι.
Σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών, η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη. Αντίθετα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι συμφέρον όλων μας. Η προστασία παράκτιων τουριστικών περιοχών, η εισαγωγή καθαρών τεχνολογιών, η εξοικονόμηση ενέργειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μέτρων και παρεμβάσεων στη βιομηχανία, τον οικιστικό τομέα και τις μεταφορές, η αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης αποτελούν ορισμένες από τις δράσεις που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε και να δράσουμε σοβαρά για τη σωτηρία του πλανήτη μας. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Αρκεί να μην ξεχνάμε, ότι ο πλανήτης μας είναι κάτι που έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και οφείλουμε να τους τον αποδώσουμε αλώβητο.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!