Νικητής των αυστριακών βουλευτικών εκλογών αναδεικνύεται το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Αν και κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία, ο Κουρτς είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Αυστρίας και ταυτόχρονα ο νεότερος ηγέτης της Ε.Ε. Το κόμμα του εξασφαλίζει ποσοστό 31,4% και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας έρχεται δεύτερο με 27,4%. Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών φέρεται να εξασφαλίζει ποσοστό 26,7%.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, ανακοίνωσε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Το εάν θα υπάρξει ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων, θα αποτελέσει, όπως είπε, θέμα των συζητήσεων του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση, που θα του υποβάλει την Τρίτη τυπικά την παραίτησή της, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Ο Αυστριακός πρόεδρος δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο, καθώς, όπως επισήμανε, «αυτό αποτελεί δικαίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο».
Πάντως, η πρώτη πρόβλεψη της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, έφερνε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας.
Στην νέα εκτίμηση στις 20.00 ώρα Ελλάδας, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονταν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,9 %, πίσω από το πρώτο Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 31,6%, αλλά μπροστά από το Κόμμα Ελευθερίας (26%).
Στην τέταρτη θέση βρισκόταν το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2% (+0,2 %), ενώ ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η «Λίστα Πιλτς» του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.
Στη βάση αυτής της εκτίμησης, οι Πράσινοι με ένα 3,9%, δεν εξασφαλίζουν το όριο του 4% για την είσοδο τους στη Βουλή, στην οποία μάλλον δεν θα εκπροσωπούνται πλέον, ωστόσο ανοικτή παραμένει η δυνατότητα να βελτιώσουν το αποτέλεσμά τους από την καταμέτρηση των πάνω από 700.000 επιστολικών ψηφοδελτίων των οποίων η καταμέτρηση αρχίζει τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα ανακοινωθεί και το οριστικό τελικό αποτέλεσμα.
Σε σχέση με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δυνατοί στη βάση της τελευταίας εκτίμησης εμφανίζονται ένας συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, που θεωρείται και ως πιθανότερη εκδοχή, ή ένας εκ νέου συνασπισμός ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες, του οποίου θα ηγείται, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια το Λαϊκό Κόμμα. Ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Ελευθέρων θεωρείται μάλλον απίθανος, λόγω της απόρριψής του από τον απερχόμενο καγκελάριο Κρίστιαν Κερν.
Επειτα από έναν αρκετά «σκληρό» προεκλογικό αγώνα, 6.401.304 Αυστριακοί ψηφοφόροι προσήλθαν από τις 8.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής στις κάλπες για να εκλέξουν, από συνολικά δέκα υποψήφια κόμματα, τα 183 μέλη της νέας τους Βουλής για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του νυν υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του οποίου η εκλογή σε αρχηγό του κόμματος τον περασμένο Μάιο και η καταγγελία εκ μέρους του, του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, προκάλεσε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ήταν πρώτο με αρκετή απόσταση.
Το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα Ελευθερίας ήδη στο διάστημα 2000-2006, με την τότε αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος είχε ως κυβερνητικό εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ. .
Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαικό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα Ελευθερίας 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!