Οι γόπες των αποτσίγαρων από σκουπίδια που ρυπαίνουν δρόμους και παραλίες -προσβάλλοντας το κοινωνικό σύνολο- μπορούν να εξελιχθούν σε πολύτιμες πρώτες ύλες για την ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας νέας γενιάς.
Εκτιμάται ότι σε όλο τον κόσμο απορρίπτονται κάθε χρόνο 5,6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα ή 766.571 μετρικοί τόνοι αποτσίγαρων.
Πλέον, μια ομάδα επιστημόνων από τη Νότια Κορέα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις γόπες των τσιγάρων στη θέση του άνθρακα, του γραφενίου και των νανοσωλήνων άνθρακα.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι τα φίλτρα των χρησιμοποιημένων τσιγάρων μπορούν να μετατραπούν σε ένα υλικό υψηλής απόδοσης με βάση των άνθρακα. Η διαδικασία περιλαμβάνει ένα μόλις βήμα και ταυτόχρονα παρέχει μια πράσινη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της κοινωνίας» ανέφερε ο καθηγητής Γιόνγκχεοπ Γι από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.
Οι κορεάτες ερευνητές πιστεύουν ότι το υλικό από τα αποτσίγαρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επικαλυφθούν τα ηλεκτρόδια των υπερπυκνωτών, που είναι ηλεκτροχημικά συστήματα που μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην πλειονότητά τους, οι υπερπυκνωτές βασίζονται στον άνθρακα ως υλικό φθηνό, με μεγάλη επιφάνεια κάλυψης, υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα και σταθερότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Ένας υπερπυκνωτής υψηλής απόδοσης θα έπρεπε να έχει μεγάλη επιφάνεια κάλυψης, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί ενσωματώνοντας πολλούς μικροσκοπικούς πόρους στο υλικό» αναφέρει ο καθηγητής Γι.
Οι γόπες των τσιγάρων αποτελούνται από ίνες οξικής κυτταρίνης, τις οποίες οι κορεάτες επιστήμονες μετέτρεψαν σε ανθρακικό υλικό με τη διαδικασία της πυρόλυσης.
Το υλικό που προέκυψε έχει πολλούς μικρούς πόρους, ιδιότητα που το καθιστά ιδανικό για την κατασκευή υπερπυκνωτών.
Τοποθετώντας το νέο υλικό σε ένα ηλεκτρόδιο, οι επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν την απόδοσή του, να μετρήσουν δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο απορροφά και απελευθερώνει ιόντα ηλεκτρολυτών, σε ένα σύστημα με τρία ηλεκτρόδια.
Το υλικό αποθήκευσε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τα είδη άνθρακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά και από άλλες εναλλακτικές που βασίζονται στον άνθρακα όπως το γραφένιο και οι ανθρακικοί νανοσωλήνες.
Πέραν της ανάπτυξης λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τεχνολογία τους μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα των αποτσίγαρων. «Πολλές χώρες θέτουν σε ισχύ αυστηρούς κανονισμούς για να αποτρέψουν την απόρριψη τρισεκατομμυρίων τοξικών και μη βιοδιασπώμενων φίλτρων τσιγάρων στο περιβάλλον. Η μέθοδός μας είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε», προσθέσε ο καθηγητής Γιόνγκχεοπ Γι.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!