Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB), με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας».
Το ψωμί είναι το κατ’ εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής. Διαχρονικό, διατοπικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το συναντάμε σε κάθε γωνιά της Γης, σε κάθε πολιτισμό, σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης διαδρομής.
Στη χώρα μας η κατανάλωση ψωμιού (όλων των ειδών και τύπων) ήταν 6,7 κιλά το μήνα το 1974 και μειώθηκε στα 4,2 κιλά το 2004-5 (μείωση 59,3%), παρότι το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.
Δεν είναι τυχαίο πως η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα διατροφής, αφού το ψωμί αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της διατροφής μας. Ειδικοί επιστήμονες έχουν κατά καιρούς τονίσει την σπουδαιότητα και την διατροφική αξία του ψωμιού. Το ψωμί, το φρέσκο ψωμί του βιοτέχνη αρτοποιού επιβάλλεται να προβληθεί. Η παγκόσμια γιορτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία όλων μας να προβάλλουμε το φρέσκο, ζεστό ψωμί μας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!