Η 10η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα της Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη» το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO.
Η Ημέρα αυτή μας δίνει την ευκαιρία να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην επιστήμη και τη συνεισφορά της στην αειφόρο ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των προοπτικών της ειρήνης.
Από την αγροτική παραγωγή ως την ιατρική, από την αειφόρο ενέργεια ως τη διαχείριση των υδάτων, οι επιστημονικές και τεχνολογικές πρόοδοι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
H Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, προσφέρει μια ευκαιρία για να αποδείξει στο ευρύ κοινό γιατί η επιστήμη είναι σχετική με την καθημερινή ζωή.
Ο στόχος αυτής της ημέρας είναι να γεφυρώσει την επιστήμη με την κοινωνία, να ενημερώνονται οι πολίτες για τις εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης, υπογραμμίζοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο των επιστημόνων στην κατανόηση του πλανήτη μας, κάνοντας τις κοινωνίες μας πιο βιώσιμες.
Κάθε χρόνο, διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις, πανεπιστήμια, δήμοι, μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθηγητές, σχολεία και έτεροι φορείς ενθαρρύνονται να οργανώνουν το δικό τους εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Επιστήμης.
Από την ίδρυσή της, η Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης έχει δημιουργήσει, συγκεκριμένα σχέδια, προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για την επιστήμη σε όλο τον κόσμο. Πολλά υπουργεία έχουν ανακοινώσει την αύξηση των δαπανών για την επιστήμη ή τη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού ή ερευνητικού φορέα. Η Ημέρα συνέβαλε επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται σε συνεχείς συγκρούσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία της ισραηλινο-παλαιστινιακής οργάνωσης Science (IPSO), με την υποστήριξη της UNESCO.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!