Βόρεια Μακεδονία είναι το όνομα της γείτονος που ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ, μετά και τις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Τόνισε ότι συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα και ενημέρωσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
«Η χώρας μας δεν έχει περισσότερες γενιές να χάσει. Μετην επίλυση του ζητήματος θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, η σημαία μας θα κυματίζει στον 30ο ιστό μπροστά στο ΝΑΤΟ» τόνισε και πρόσθεσε:
«Εχουμε μια ιστορική λύση. Με την απόφαση ενισχύουμε τη μακεδονική ταυτότητα. Μακεδόνες, προστατευμένοι και ενισχυμένοι για πάντα. Τέρμα πια το πΓΔΜ. Δεν υπάρχουν πλέον διεθνείς συμφωνίες όπου αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα. Ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (με μετάφραση, σε όλες τις γλώσσες). Μακεδονική, χωρίς υποσημειώσεις. Η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Τα κέρδη μας είναι ανεκτίμητα – μια ενισχυμένη ταυτότητα και εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη. Αγαπητοί πολίτες, αυτή είναι η σωστή λύση! Την πήραμε μέσα από μια αφοσιωμένη και πατριωτική δέσμευση. Όλες οι λεπτομέρειες είναι μπροστά στο κοινό. Μετά την επικύρωση, η Ελληνική Δημοκρατία θα στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θα ενηημερώνει ότι οι δύο χώρες δεν θα αμφισβητείται ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για την χώρα να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Εμφύλιος στα Σκόπια
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ άφησε σαφείς αιχμές κατά του Ζόραν Ζάεφ για τις χθεσινές του δηλώσεις, στις οποίες ο κ. Ζάεφ είπε ότι η πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της «Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’» για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Σχολιάζοντας ακριβώς αυτή τη δήλωση, από το γραφείο του Σκοπιανού προέδρου ανέφεραν ότι «είναι μια απέλπιδα προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού και υποκίνησης των «Μακεδόνων» πολιτών μετά από πιθανή ψηφοφορία με δημοψήφισμα».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένες και δεν μπορούν να μεταβληθούν. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (σ.σ.: «Δημοκρατία της Μακεδονίας») και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται καθόλου κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».
Μάλιστα, ο Ιβάνοφ καταφέρεται εναντίον του Ζάεφ και για τον τρόπο που γίνονται οι συζητήσεις, λέγοντας ότι «είναι μη σοβαρό και ανεύθυνο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να επιλύεται τηλεφωνικά και με προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών».
Απαντώντας, δε, στην έκκληση του Ζάεφ η συμφωνία να υποστηριχθεί από όλους τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ο κ. Ιβάνοφ σχολίασε ότι για μια τέτοια συμφωνία «απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση, ώστε να εξευρεθεί λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια του «μακεδονικού» λαού».
Η απάντηση Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ απάντησε στον Γκιόργκι Ιβάνοφ από το φόρουμ που διεξάγεται στα Σκόπια.
«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομήσουμε μια συνεργασία για να εξυπρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ.
Και συνέχισε: «Αν συμβεί αυτό, πιστεύω ότι μέσα από συναντήσεις και συζητήσεις μπορούμε να βρούμε μια λύση. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, γνωρίζουμε ότι μόλις βρεθεί λύση θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την ΕΕ».
«Θα κάνω τα πάντα για να συνάψω μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα είναι αξιοπρεπής για τη «Μακεδονία», που θα διατηρήσει την ταυτότητά μας και θα προστατέψει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας, δίνοντάς τους παράλληλα μια ευρωατλαντική προοπτική», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.
«Τελικά», κατέληξε, «είναι σημαντικό για τους πολίτες να αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το θέμα, και προς αυτή την κατεύθυνση καλώ όλους τους πολιτικούς παράγοντες να είναι προσεκτικοί και να βοηθήσουν τους πολίτες να αποφασίσουν με δημοκρατικό τρόπο».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!