Όταν οι αρχές αντιλήφθηκαν την «επιρροή» της «Μπλε Φάλαινας» σε χιλιάδες παιδιά ανά τον κόσμο, ήταν πλέον αργά, καθώς πάνω από 100 είχαν χάσει τη ζωή τους, σε «ατυχήματα» ή αυτοκτονίες που δεν μπορούσαν να ερμηνευτούν ή να δικαιολογηθούν από τους δικούς τους ανθρώπους.
Από τότε, δημιουργήθηκε μία ειδική υπηρεσία, η οποία εντοπίζει «επικίνδυνα» παιγνίδια προκλήσεων και εκδίδει alert σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία συμπεριλήφθηκε το παιχνίδι Momo, το οποίο εξελίσσεται στο WhatsApp. Ήδη έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μίας 12χρονης στην Αργεντινή, ενώ οι αρχές ανοίγουν και άλλες «παράξενες» υποθέσεις με θανάτους εφήβων σε διάφορες χώρες.
Οι αρχές εξέδωσαν επείγον «suiside warning» για το παιχνίδι Momo, το οποίο, σύμφωνα με την έρευνα του αρμόδιου γραφείου στο Μεξικό, ξεκίνησε να παίζεται στο Facebook. Η αρχική «πρόκληση» για τον παίκτη, ήταν να επικοινωνήσει με έναν άγνωστο αριθμό. Στην εικόνα εμφανιζόταν ένα άβαταρ, μία γυναικεία μορφή με εξογκωμένα μάτια, παραμορφωμένο στόμα και μύτη, παραπέμποντας σε εικόνα γυναίκας που πάσχει από νευρική ανορεξία.
Οι σχεδιαστές του παιγνιδιού έκλεψαν τη συγκεκριμένη μορφή από τον Γιαπωνέζο αρτίστα Midori Hayashi, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα των αρχών, δεν είχε ιδέα για την κλοπή της φιγούρας που είχε σχεδιάσει και δεν είχε καμία σχέση με το παιγνίδι γενικότερα.
Επιθεωρητής από τη Βραζιλία, που συμμετέχει στην παγκόσμια έρευνα, δήλωσε ότι το παιγνίδι δείχνει να αποτελεί τη βάση για κλοπή δεδομένων από μεγάλες εγκληματικές ομάδες, που δρουν μέσω δικτύου σε όλον τον κόσμο.
Οι αρχές έχουν συνδέσει το παιχνίδι Momo με την αυτοκτονία μίας 12χρονης στο Μπουένος Άιρες, εκδίδοντας κατεπείγον σήμα προς τους γονείς, για να λάβουν τα μέτρα τους. Η αστυνομία στην Ισπανία εξέδωσε επίσης σήμα προειδοποίησης, καλώντας τους χρήστες και τους γονείς των ανηλίκων, να μην χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Momo σε καμία περίπτωση, διότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το παιγνίδι Momo έχει κάνει την εμφάνισή του σε Μεξικό, Αργεντινή, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Γαλλία, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα επεκταθεί η έρευνα σε περισσότερες χώρες, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι αναφορές και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!