Ενα κύμα διεθνούς στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών, από ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη στήριξη του «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. Χθες, σε μήνυμά του –με το οποίο χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική», καθώς «επιλύει τη μακροχρόνια ονοματολογική διαφορά με την Ελλάδα» και ανοίγει τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.–, παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την εθνική εορτή της ΠΓΔΜ και με αποδέκτη τον Σλαβομακεδόνα ομόλογό του Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Στην επιστολή του, ο κ. Τραμπ τονίζει, επίσης, ότι η συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν τη “Μακεδονία”, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ». Την ίδια στιγμή o γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (με τον οποίο χθες ο πρωθυπουργός είχε γεύμα εργασίας στο Μαξίμου) έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ ότι, δίχως έγκριση του δημοψηφίσματος, η χώρα τους δεν θα εισέλθει ποτέ στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Νωρίτερα το πρωί, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε: «Η ιδέα ότι μπορείτε να απορρίψετε στο δημοψήφισμα τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψευδαίσθηση και μόνο». Και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί (η ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ εκτός από την αποδοχή της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ξέρω ότι κάποιοι στη χώρα μπορούν να πουν “όχι” για το δημοψήφισμα και “ναι” για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όμως τέτοια εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το όνομα, δεν μπορεί να υπάρξει και ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Τη συμφωνία των Πρεσπών θα στηρίξουν και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια, και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ που θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ αύριο. Μάλιστα, η κ. Μέρκελ θα είναι παρούσα στους εορτασμούς που θα γίνουν με αφορμή τη εθνική εορτή της ανεξαρτησίας της γειτονικής χώρας αύριο, οι οποίοι προβλέπονται πολύ ευρύτεροι από τα συνήθη δεδομένα στα Σκόπια. Επί τούτου, μάλιστα, διαμορφώνονται οι χώροι γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια, σε μια εμφανή προσπάθεια σύνδεσης της εθνικής εορτής της ΠΓΔΜ με το επικείμενο δημοψήφισμα και τη σημασία που αυτό έχει για την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων.
Το έντονο διπλωματικό φθινόπωρο που ανοίγεται για την Αθήνα σε όλα τα μέτωπα φάνηκε, εν τω μεταξύ, από τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν που επισκέπτεται την Αθήνα. Χθες, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο Γάλλος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για κοινά συμφέροντα τα οποία δεν αποκλείουν και κοινές δράσεις. Στις χθεσινές επαφές του κ. Λε Ντριάν στην Αθήνα αναδείχθηκαν ανάγλυφα οι εξαιρετικά παρεμφερείς απόψεις Γαλλίας και Ελλάδας σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της άμυνας και της ασφάλειας. Ο κ. Λε Ντριάν αναφέρθηκε και στους ενεργειακούς πόρους της Ανατ. Μεσογείου, λέγοντας ότι τα υφιστάμενα προβλήματα στην αξιοποίησή τους θα πρέπει να διευθετηθούν.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!