Τρεις παράλυτοι κατάφεραν να συζητήσουν με συγγενείς και φίλους, να κάνουν online αγορές και να χρησιμοποιήσουν άλλες εφαρμογές ελέγχοντας υπολογιστή tablet μέσω εγκεφάλου- απλά και μόνο υποδεικνύοντας με τη σκέψη πού ήθελαν να κάνουν «κλικ» με ένα mouse.
Νέα έρευνα από την κοινοπραξία BrainGate δείχνει πως ένα interface εγκεφάλου- υπολογιστή (BCI- Brain-Computer Interface) μπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους με παράλυση να χειρίζονται ένα tablet που βρίσκεται εύκολα στο εμπόριο, απλά και μόνο σκεπτόμενοι πού θέλουν να πάει ο κέρσορας και να κάνουν «κλικ».
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου στο PLOS ONE, τρεις τετραπληγικοί- ο καθένας εκ των οποίων χρησιμοποιούσε το BrainGate BCI, που καταγράφει τη νευρική δραστηριότητα απευθείας από έναν μικρό αισθητήρα στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου- ήταν σε θέση να πλοηγηθούν σε συνηθισμένα κατά τα άλλα προγράμματα tablet, όπως e-mail, chat, streaming μουσικής και εφαρμογές διαμοιρασμού βίντεο. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή μίλησαν με συγγενείς, φίλους, μέλη της ερευνητικής ομάδας και μεταξύ τους- ενώ επίσης περιηγήθηκαν στο Web, είδαν τον καιρό και έκαναν online αγορές. Μάλιστα, ο ένας, ένας μουσικός, έπαιξε και κομμάτι του Μπετόβεν σε ένα interface ψηφιακού πιάνου.
Το BrainGate BCI περιλαμβάνει ένα εμφύτευμα μεγέθους ασπιρίνης που εντοπίζει τα σήματα που σχετίζονται με τις επιθυμητές κινήσεις, τα οποία παράγονται στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου. Τα σήματα αυτά αποκωδικοποιούνται και δρομολογούνται σε εξωτερικές συσκευές. Οι ερευνητές του BrainGate και άλλων ομάδων που χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες έχουν δείξει πως η συσκευή αυτή μπορεί να επιτρέψει τη χρήση ρομποτικών βραχιόνων ή την ανάκτηση του ελέγχου των άκρων.
Για τους σκοπούς της έρευνας, νευρικά σήματα από το BrainGate BCI δρομολογούνταν σε ένα interface Bluetooth που είχε προσαρμοστεί έτσι ώστε να λειτουργεί σαν ασύρματο mouse. Το εικονικό αυτό mouse μετά συνδέθηκε με ένα tablet Google Nexus 9. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κάνουν μια σειρά εργασιών για να διαπιστωθεί κατά πόσον ήταν σε θέση να πλοηγούνται σε μια σειρά ευρέως χρησιμοποιούμενων εφαρμογών, και να πηγαίνουν από εφαρμογή σε εφαρμογή. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν μεταξύ επιλογών μουσικής σε μια υπηρεσία streaming, έκαναν αναζητήσεις βίντεο στο YouTube, συνέθεσαν email, έκαναν chat κ.α.
Η έρευνα έδειξε πως οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να κάνουν 22 point-and-click επιλογές ανά λεπτό, χρησιμοποιώντας ποικιλία εφαρμογών. Σε εφαρμογές κειμένου, οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να πληκτρολογούν μέχρι και 30 χαρακτήρες το λεπτό, χρησιμοποιώντας συνηθισμένα κατά τα άλλα interfaces για τη δημιουργία email και κειμένου.
Οι συμμετέχοντες βρήκαν το interface εύκολο και διασκεδαστικό στη χρήση, με έναν μάλιστα να σχολιάζει για τη χρήση του mouse πως είχε πιο «φυσική» αίσθηση από ό,τι θυμόταν παλιά. Επίσης, προσαρμόστηκαν γρήγορα στη χρήση του interface- ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ήταν πως οι συσκευές δεν τροποποιήθηκαν.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!