Οι επιστήμονες της NASA κατάφεραν να αποτυπώσουν φωτογραφικά το ηλιακό στέμμα, για πρώτη φορά από τόσο κοντά. Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες έρχονται από την αποστολή του διαστημόπλοιου Parker Solar Probe, εβδομάδες μετά την ιστορική του επιτυχία να προσεγγίσει τον Ήλιο, όσο κανένα άλλο διαστημόπλοιο μέχρι στιγμής.
Το Parker Solar Probe ήταν περίπου 16,9 εκατομμύρια μίλια από την επιφάνεια του Ήλιου όταν λήφθηκε αυτή η εικόνα. Το φωτεινό αντικείμενο κοντά στο κέντρο της εικόνας είναι ο Ερμής, ο οποίος, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τη φωτογραφία, βρίσκεται τόσο κοντά στο άστρο, που φαντάζει να φλέγεται ο ίδιος.
Η πρώτη αυτή φωτογραφία από το Parker Solar Probe προέρχεται από την πρώτη φάση της επιστημονικής αποστολής του ρομποτικού διαστημοπλοίου, η οποία ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Νοεμβρίου. Αντικείμενο της πρώτης φάσης ήταν η μελέτη του ηλιακού στέμματος από απόσταση που κανένα άλλο ανθρώπινο δημιούργημα δεν είχε προσεγγίσει.
Στις 12 Δεκεμβρίου, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αποστολής του Parker Solar Probe, η Νικολά Φοξ, διευθύντρια του τμήματος Ηλιακής Φυσικής της NASA, δήλωσε πώς «περιμέναμε για πάνω από 60 χρόνια μία τέτοια αποστολή να είναι δυνατή».
Η «ηλιακή φυσική» (heliophysics) μελετά την επίδραση του Ήλιου στη Γη και στους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. «Τα μυστικά του ηλιακού συστήματος βρίσκονται στο ηλιακό στέμμα», πρόσθεσε η Φοξ.
Το Parker Solar Probe ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της αποστολής του, πετώντας στην τροχιά του Ήλιου, το λεγόμενο «ηλιακό στέμμα», συλλέγοντας πληροφορίες και βγάζοντας φωτογραφίες.
Το διαστημόπλοιο πήρε το όνομα του από τον Γιουτζίν Παρκερ, τον φυσικό που απέδειξε το 1958, την ύπαρξη του φαινομένου του «ηλιακού ανέμου», δηλαδή των συνεχών «εκρήξεων» του Ηλίου.
Η NASA είχε «αιχμαλωτίσει» και την στιγμή της εκτόξευσης του Parker Solar Probe πριν απο μερικούς μήνες σε βίντεο.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!