Τουλάχιστον 168 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες (τουλάχιστον 745) τραυματίστηκαν και αγνοούνται από τσουνάμι που έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος το Σάββατο το βράδυ έπειτα από μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκάλεσε έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.
«Στον Πορθμό Σούντα (μεταξύ των νήσων Ιάβα και Σουμάτρα) 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 584 τραυματίστηκαν και 20 αγνοούνται» δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας στον αρχικό απολογισμό. Ακολούθως ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε, ενώ εκφράζονται φόβοι πως θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περισσότερο όσο θα περνούν οι ώρες.
Από το παλιρροϊκό κύμα που έπληξε τις παραλίες της Νότιας Σουμάτρας και στα δυτικά της Ιάβας το Σάββατο περίπου στις 21:30 τοπική ώρα έχουν καταστραφεί δεκάδες κτήρια.
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής όπως αυτό αποτυπώνεται από το πρώτο φως της ημέρας.
Driving past debris from the impact zone of the tsunami in #Anyer. Many local houses are damaged. Note also the wierd color of the sea, never seen it like that. #Indonesia #Tsunami pic.twitter.com/c5ryey6ElO
— Øystein L.A. (@oysteinvolcano) December 23, 2018
Το τσουνάμι προκλήθηκε από “υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου” και επιδεινώθηκε από μια ασυνήθιστη πλημμυρίδα, λόγω της πανσέληνου σύμφωνα με τις αρχές της Ινδονησίας
«Αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε ένα απότομο τσουνάμι που έπληξε την ακτή» τόνισε εκπρόσωπος της κυβερνητικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, προσθέτοντας ότι η ινδονησιακή γεωλογική υπηρεσία διεξάγει έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.
Όπως είπε στο Metro TV τα τσουνάμι που προκαλούνται από εκρήξεις ηφαιστείων είναι “σπάνια” και πως το τσουνάμι του Πορθμό Σούντα δεν ήταν αποτέλεσμα σεισμού.
Οι ινδονησιακές αρχές αρχικά είχαν υποδείξει ότι το κύμα δεν ήταν τσουνάμι αλλά πλημμυρίδα και ζήτησαν από τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.
“Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη”, έγραψε στο Twitter ο ίδιος εκπρόσωπος.
Η έκρηξη του Κρακατόα δημιούργησε μια στήλη ηφαιστειακής στάχτης που εκτιμάται ότι έφτασε έως και τα 500 μέτρα ύψος.
Ανακοίνωση της μετεωρολογικής και γεωφυσικής υπηρεσίας της Ινδονησίας (BMKG) ανέφερε ότι “το τσουνάμι έπληξε αρκετές περιοχές στον Πορθμό Σούντα, ανάμεσά τους παραλίες στην επαρχία Παντεγκλάνγκ, Σέρανγκ και Νότιο Λαμπούνγκ”.
Οι αρχές προειδοποίησαν κατοίκους και τουρίστες στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Πορθμό Σούντα να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες και πως μια προειδοποίηση πλημμυρίδας παραμένει σε ισχύ.
Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από την κατακλυσμιαία έκρηξη του 1883. Στην καλδέρα του που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατάου (στα ινδονησιακά “παιδί” του Κρακατάου), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο.
Είναι ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.
Το τσουνάμι έρχεται ακριβώς σχεδόν 14 χρόνια μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας, με απολογισμό θυμάτων 226.000 νεκρούς σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότερους από 120.000 στην Ινδονησία.
Η έκρηξη του Κρακατάου το 1883 είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 36.000 ανθρώπων από μια σειρά από τσουνάμι.
NEW: Video shows a tsunami crashing into a venue in Indonesia where the band Seventeen was performing https://t.co/4P9zDCRkKC pic.twitter.com/q9RYOaPTt8
— BNO News (@BNONews) December 23, 2018
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!