Επτά χρόνια μετά την κατάργηση της θητείας στη Γερμανία, η κυβέρνηση της χώρας φαίνεται να εξετάζει την επιλογή της στρατολόγησης/ πρόσληψης πολιτών της ΕΕ για κάλυψη πόστων που απαιτούν εξειδίκευση.
Σύμφωνα με το BBC, ο Έμπερχαρντ Ζορν, στρατηγός που κατέχει το πόστο του Generalinspekteur der Bundeswehr (γενικός επιθεωρητής- επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων) δήλωσε ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να «δουν προς όλες τις κατευθύνσεις σε περιόδους έλλειψης καταρτισμένου προσωπικού», όπως γιατρών και ειδικών πληροφορικής.
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μαστίζονται από χρόνια υποχρηματοδότησης- ωστόσο η Γερμανία σκοπεύει να αυξήσει το προσωπικό τους κατά 21.000 άτομα μέχρι το 2025. Επίσης, η κυβέρνηση της χώρας έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό από το 1,2% στο 1,5% του ΑΕΠ ως το 2024, εν μέσω επικρίσεων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για το γεγονός ότι η Γερμανία δεν πιάνει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει τεθεί από το ΝΑΤΟ.
Η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σε συνέντευξή της την Πέμπτη πως ο στρατός διαθέτει πλέον 182.000 ένστολους στρατιωτικούς- κάτι που συνιστά αύξηση της τάξης των 6.500 μέσα σε διάστημα δύο ετών. Εντός επτά ετών, αναμένεται να φτάσουν τους 203.000.
Όπως είπε, πλέον το 12% του στρατού είναι γυναίκες, και φέτος και μόνο το ένα από τα τρία άτομα που υπέβαλαν αίτημα κατάταξης ήταν γυναίκα.
Ο στρατηγός Ζορν είπε στον όμιλο εφημερίδων Funke πως «φυσικά η Bundeswehr (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις) χρειάζονται προσωπικό» και ότι ο στρατός πρέπει να «πιέσει σκληρά για μια κατάλληλη νέα γενιά», αν και η στρατολόγηση πολιτών της ΕΕ ως ενστόλων αποτελεί μια επιλογή που εξετάζεται μόνο σε τομείς εξειδίκευσης.
Σύμφωνα με τον όμιλο, η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει επαφές με εταίρους στην ΕΕ, και οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν αντιδράσει «προσεκτικά», ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των νόμων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων πρέπει να είναι Γερμανοί. Ο επίτροπος της Βουλής για τις ένοπλες δυνάμεις, Χανς Πέτερ Μπάρτελς, είπε πως η στρατολόγηση πολιτών της ΕΕ είναι πλέον κάτι μάλλον συνηθισμένο, καθώς πολλοί στρατιώτες ήδη έχουν διπλή υπηκοότητα ή έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο. Σύμφωνα με το Funke, πάνω από 900 ξένοι πολίτες ήδη εργάζονται για τις ένοπλες δυνάμεις ως πολιτικό προσωπικό.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!