Χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον πλανήτη καταστράφηκαν μεταξύ Αυγούστου του 2017 και Ιουλίου του 2018. Η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία, τη χώρα όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στην αμερικανική ήπειρο, αυξήθηκε κατά 13,72% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Αν και το ποσοστό σε σχέση με το 2017 σημειώνει σημαντική αύξηση, εξακολουθεί να παρουσιάζει πτώση κατά 72% από το 2004, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας εφάρμοσε μέτρα για την προστασία των δασών.
Η Βραζιλία πέτυχε προοδευτικά τη μείωση της καταστροφής των δασών την περίοδο μεταξύ του 2004 και του 2012, χάρη κυρίως στην αύξηση των κρατικών ελέγχων.
Για την Greenpeace, πρόκειται για «πάνω-κάτω ένα εκατομμύριο γήπεδα ποδοσφαίρου που αποψιλώθηκαν μέσα σε μόλις έναν χρόνο», όπως τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντονιστής του Οργανισμού για τις δημόσιες περιβαλλοντικες πολιτικές στη Βραζιλία, ο Μάρτσου Αστρίνι.
Σύμφωνα με τον Αστρίνι, η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το προσεχές διάστημα, στην περίπτωση που ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του ότι θα αμβλύνει ή θα απαλείψει τελείως πολλούς από τους περιορισμούς που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Μπολσονάρου στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του είχε υποσχεθεί πως θα περιορίσει τα πρόστιμα για τη δασοκομία και θα αποδυναμώσει την επιρροή του οργανισμού περιβάλλοντος.
«Έχει δηλώσει ότι θα βάλει τέλος στις προστατευόμενες περιοχές, στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται προστατευόμενες και όπου ζουν φυλές ιθαγενών, ότι θα μειώσει τις επιθεωρήσεις, τις κυρώσεις και τις ποινές για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Όλα όσα θα μπορούσαν να μειώσουν την εκδάσωση. Εάν τα εξαλείψει όλα αυτά, μπορεί να προκαλέσει μια αδιανόητη κατάσταση», προειδοποίησε ο Αστρίνι.
Ο Μπολσονάρου, ο οποίος είχε εξαγγείλει πως θα συγχώνευε τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Γεωργίας, άφησε πρόσφατα να εννοηθεί πως ενδέχεται να επανεξετάσει το σχέδιο αυτό, το οποίο προκάλεσε κατακραυγή στη Βραζιλία.
Ο Αμαζόνιος φιλοξενεί το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, με είδη φυτών και ζώων που ανακαλύπτονται ακόμη και σήμερα από επιστήμονες.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!