Επτά γυναίκες, οι οποίες ήταν ανάμεσα στις πρώτες οι οποίες έγιναν δεκτές σε βρετανικό πανεπιστήμιο πήραν πτυχίο ιατρικής μετά θάνατον, περίπου 150 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν τις σπουδές τους.
Οι συγκεκριμένες γυναίκες, γνωστές ως «οι επτά του Εδιμβούργου», είχαν εγγραφεί στο πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου προκειμένου να σπουδάσουν ιατρική το 1869. Αντιμετωπίζοντας σημαντική αντίδραση από τους άνδρες συνάδελφους τους τελικά δεν κατάφεραν να πάρουν το πτυχίο τους και να πιστοποιηθούν ως γιατροί.
Η εκστρατεία τους με την οποία έκαναν γνωστή τις συμπεριφορές που αντιμετώπισαν συγκέντρωσε ενδιαφέρον σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, απέκτησαν πολλούς γνωστούς υποστηρικτές όπως ο Κάρολος Δαρβίνος.
Το 1877 υιοθετήθηκε σχετική νομοθεσία που εξασφάλιζε τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια.
Στις επτά γυναίκες (Mary Anderson, Emily Bovell, Matilda Chaplin, Helen Evans, Sophia Jex-Blake, Edith Pechey και Isabel Thorne) απονεμήθηκε τιμητικό πτυχίο της ιατρικής μετά θάνατον, σε ειδική τελετή που έγινε σε αίθουσα του πανεπιστημίου.
Τα πτυχία παρέλαβαν φοιτήτριες της ιατρικής που φοιτούν σήμερα στο πανεπιστήμιο, ήταν μια από τις εκδηλώσεις που τιμούν τα επιτεύγματα των γυναικών.
Ο καθηγητής Pieter Mathiesen αντιπρύτανης του πανεπιστημίου δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένη να δώσουμε αυτά τα πτυχία σε αυτή την απίστευτη ομάδα γυναικών. Ο χωρισμός και οι διακρίσεις που οι επτά του Εδιμβούργου αντιμετώπισαν ίσως ανήκουν στην ιστορία όμως ακόμα υπάρχουν φραγμοί που εμποδίζουν πολύ ταλαντούχους να πετύχουν στο πανεπιστήμιου. Πρέπει να μάθουμε από αυτές τις γυναίκες και να επιδιώκουμε να δώσουμε πρόσβαση σε όλους όσους έχουν τις δυνατότητες να πετύχουν».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!