Η Σιγκαπούρη κατέκτησε τον τίτλο της πιο «έξυπνης» πόλης στον κόσμο για το 2019 σύμφωνα με την κατάταξη του κέντρου ερευνών IMD. Παρά την ασιατική πρωτιά η Ευρώπη μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει επτά πόλεις της στην πρώτη δεκάδα. Για την δική μας η Αθήνα, όμως, η ετυμηγορία δεν είναι καθόλου ευοίωνη. Είναι 95η μεταξύ 102 πόλεων από όλο τον κόσμο και τελευταία μεταξύ των εκπροσώπων της Γηραιάς Ηπείρου.
Η κατάταξη βασίζεται σε βαθμολογίες που δίνουν οι ίδιοι οι πολίτες για το επίπεδο των υποδομών και τη διάρθρωση των υπηρεσιών με έμφαση στο πόσο εύκολα προσβάσιμες είναι αυτές για όλους. Εξετάζεται επίσης ηχρήση των νέων τεχνολογιών και ο αντίκτυπός τους στην καθημερινότητα, η ασφάλεια, η ποιότητα του περιβάλλοντος (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση κτλ), τα μέσα συγκοινωνίας και το κυκλοφοριακό και οι δυνατότητες συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για την πόλη.
Στη δεύτερη και τρίτη θέση της κατάταξης συναντάμε τη Ζυρίχη και το Όσλο, ενώ ακολουθούν η Γενεύη και η Κοπεγχάγη. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Όκλαντ, η Ταϊπέι, το Ελσίνκι, το Μπιλμπάο και το Ντίσελντορφ.
Όπως επισημαίνει το IMD δεν υπάρχει μία εναιία «συνταγή» για να βρεθείς μεταξύ των πιο «έξυπνων» πόλεων του πλανήτη. Η Σιγκαπούρη για παράδειγμα πετυχαίνει πολύ υψηλές επιδόσεις στην ασφάλεια και την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και της κίνησης στους δρόμους. Η Ζυρίχη λαμβάνει πολύ υψηλές βαθμολογίες στις δημόσιες συγκοινωνίες και την πρόσβαση σε ιατρικές και πολιτιστικές υπηρεσίες. Οι πολίτες του Όσλο χαιρετίζουν τις λύσεις «κυκλικής οικονομίας», τις on- line ψηφοφορίες, με τις οποίες εκφράζουν τις θέσεις για κρίσιμα ζητήματα και τους ποδηλατοδρόμους.
Και γιατί είναι σημαντικό για μία πόλη να είναι «έξυπνη»; Πρωτίστως για να προσφέρει ένα ισορροπημένο περιβάλλον διαβίωσης στους πολίτες της, αλλά και γιατί τέτοιου είδους πόλεις- όσο μικρές και εάν είναι (πχ το Μπιλμπάο έχει πληθυσμό κάτω των 500.000) αποτελούν «μαγνήτες» επενδύσεων και ταλέντων. Λειτουργούν επίσης ως πρόσφορο έδαφος για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή νέων μοντέλων αστικού σχεδιασμού και ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θέσεις υψηλότερες από την Αθήνα καταλαμβάνουν πόλεις όπως το Κίεβο της Ουκρανίας (92η) καιη Σόφια της Βουλγαρίας (89η), ενώ 21 σκαλοπάτια υψηλότερα είναι η Άγκυρα (74η).