Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, είπε την Παρασκευή πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξουσιοδότησε Αμερικανούς αξιωματούχους να προετοιμάσουν «πολύ σημαντικές» νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, μετά την έναρξη της εισβολής της στη βορειοανατολική Συρία, προσθέτοντας ότι σε εξέλιξη είναι η σχετική ενημέρωση των τραπεζών.
Ο Μνούτσιν είπε πως οι ΗΠΑ δεν θέτουν σε ισχύ τις κυρώσεις σε αυτή τη φάση, αλλά θα το κάνουν αν χρειαστεί.
«Ενημερώνουμε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πως θα έπρεπε να επιδεικνύουν προσοχή και πως μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις» είπε ο Μνούτσιν, προσθέτοντας πως «πρόκειται για πολύ ισχυρές κυρώσεις. Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε, αλλά μπορούμε να κλείσουμε την τουρκική οικονομία, αν χρειαστεί» είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Όπως συμπλήρωσε, ο Τραμπ (ο οποίος, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ανακοίνωσε την απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων που μάχονταν στο πλευρώ των Κούρδων κατά του ISIS, δίνοντας το «πράσινο φως» για την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης) προβληματίζεται για τη στοχοποίηση αμάχων από την Τουρκία και θέλει να ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία «δεν μπορεί να επιτρέψει ούτε σε έναν μαχητή του ISIS να διαφύγει». Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους, προσθέτοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει την επίθεση, προειδοποιώντας για «δραματική βλάβη» στις διμερείς σχέσεις.
Κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ απείλησαν με κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, απορρίπτοντας τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν πως θα «ανοίξει τις πύλες» και θα στείλει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη αν δεν τον στηρίξουν.
«Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ πως οι πρόσφυγες έχουν μετατραπεί σε όπλο και χρησιμοποιούνται για τον εκβιασμό μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter. «Οι απειλές του προέδρου Ερντογάν…είναι εντελώς εκτός τόπου».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επίσης κατηγόρησε τον Ερντογάν για εκβιασμό και είπε πως η τουρκική επιχείρηση πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Η Γαλλία πρότεινε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ το σουηδικό κοινοβούλιο απαίτησε εμπάργκο όπλων από πλευράς της ΕΕ. Επίσης, Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εν όψει συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα και συνόδου ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη.
Από πλευράς του, ο Ερντογάν απέρριψε όλες τις επικρίσεις, λέγοντας πως η τουρκική επίθεση κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών «δεν θα σταματήσει…ό,τι και αν πει οποιοσδήποτε».
Στο μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, πως η Ρωσία μπλόκαρε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το προσχέδιο, που συνέταξαν οι ΗΠΑ, μιας κοινής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία αξιωνόταν από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρησή της.
Η Μόσχα εμπόδισε τη διαδικασία για την έγκριση του κειμένου,αναφέρει μία από τις πηγές. Το προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο, στην αρχική εκδοχή του, ζητούσε από την Άγκυρα μονάχα να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, παρά στα στρατιωτικά μέσα, τροποποιήθηκε, υιοθετώντας αυστηρότερο τόνο, έπειτα από τις παρατηρήσεις κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ, ΜΠΕ, AFP)
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!