Ένα πυκνό μαύρο σύννεφο έχει καλύψει μεγάλο μέρος της δυτικής Ινδονησίας, καθώς το ηφαίστειο που βρίσκεται στο βουνό Σίναμπουνγκ δραστηριοποιήθηκε εκ νέου, απειλώντας τις ζωές των κατοίκων των γύρω νησιών.
Για περίπου 400 χρόνια, το ηφαίστειο ήταν ανενεργό, πριν εκραγεί το 2010, σκοτώνοντας δυο άτομα και εκτοπίζοντας περισσότερους από 30.000 Ινδονήσιους από τα σπίτια τους.
Στις 2 Ιουνίου, το ηφαίστειο κατατάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας, καθώς το ποσοστό μάγματος που συγκεντρώθηκε στο εσωτερικό του υποδεικνύει την πιθανότητα έκρηξης στο εγγύς μέλλον.
Στην προσπάθεια προστασίας των ντόπιων, περισσότεροι από 2.700 έχουν πάρει εντολή και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, εκκενώνοντας μια απόσταση που εκτείνεται 6,5 χιλιόμετρα περιμετρικά του Σίναμπουνγκ.
Από τη στιγμή της έκρηξης καπνού, περισσότερες από 11 «καταιγίδες» καυτής στάχτης έχουν μετατρέψει το τοπίο σε εξωγήινο, ενώ οι ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν πως, ανά πάσα στιγμή, μπορεί αυτοί οι κατακλυσμοί, να συνοδευτούν από κομμάτια βράχων αναμεμειγμένα με καυτά αέρια.
Παρά το γεγονός πως με τα υπόλοιπα 130 ενεργά ηφαίστεια, οι εκρήξεις δεν εμπνέουν ανησυχία και οι αγρότες συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους, με το, ύψους 2.460 μέτρων Σίναμπουνγκ, οι αρχές έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!