Συνεχίζεται η πορεία προς την έναρξη μιας νέας κούρσας εξοπλισμών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, καθώς, λίγο μετά τα δημοσιεύματα περί αμερικανικών σχεδίων για αποστολή βαρέων όπλων σε χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης και τη ρωσική «απάντηση», με ανακοίνωση περί ενίσχυσης του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου και τη σκληρή γλώσσα από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής των πλέον εξελιγμένων της μαχητικών στην Ευρώπη, σε μια επίδειξη δύναμης με αποδέκτη τη Ρωσία.
Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του military.com, του Breaking Defense και άλλων ιστοσελίδων του ειδικού Τύπου, η υπουργός Αεροπορίας, Ντέμπορα Τζέιμς, εξέφρασε τους προβληματισμούς της για τις εξελίξεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Paris Air Show.
H Τζέιμς χαρακτήρισε τη Ρωσία «τη μεγαλύτερη απειλή στο μυαλό της», ερωτηθείσα για το ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η USAF. «Έχουμε δει τον τύπο πολέμου, που κάποιος βάφτισε υβριδικό πόλεμο, που είναι κάτι καινούριο», είπε σχετικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η USAF έχει στείλει δύο «δόσεις» αεροσκαφών, που απαρτίζονται από A-10 (διάσημα για την αποτελεσματικότητά τους σε ρόλο καταστροφέων αρμάτων μάχης/ αεροσκαφών εγγύς υποστήριξης) και F-15C. Οι δύο αυτές μονάδες αναμένεται να περάσουν έξι μήνες στην Ευρώπη. Επίσης, αναμένεται να αποσταλούν και επιπλέον δυνάμεις, περιλαμβάνοντας ακόμα και μια μονάδα που περιέχει το κορυφαίο μαχητικό της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας- το F-22 Raptor. Όπως είπε η Τζέιμς, δεν θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει στο μέλλον.
Σε αυτή τη φάση, οι ΗΠΑ έχουν 65.000 στρατιωτικούς στην Ευρώπη. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, σε ασκήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Atlantic Resolve συμμετέχουν στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 και B-52, μαχητικά F-15 και A-10, καθώς και μέσα του Στρατού και του πολεμικού ναυτικού.
Το F-22, τεχνολογίας stealth, τέθηκε σε ενεργό υπηρεσία το 2005, αλλά πήρε μόλις πρόσφατα το βάπτισμα του πυρός, σε πλήγματα εναντίον θέσεων του ISIS στη Συρία. Αν και ο κύριος ρόλος του είναι αυτός του μαχητικού εναέριας υπεροχής (όπως ο oυσιαστικός προκάτοχός του, το F-15), μπορεί να διαμορφωθεί και για επιθέσεις εναντίον επίγειων στόχων.
Στο μεταξύ, η είδηση «ανέβηκε» και στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, όπου επίσης αναρτήθηκαν και εκτιμήσεις του αναλυτή Βλάντιμιρ Μπάτιουκ (Ινστιτούτο Αμερικανικών και Καναδικών Μελετών, Ρωσική Ακαδημία Επιστημών), ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα θα «απαντήσει» στα F-22, αποστολή των οποίων στην Ευρώπη θα αποτελέσει λόγο για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να επιταχύνουν την ανάπτυξη και ένταξη σε ενεργό υπηρεσία του «αντίπαλου δέους», του μαχητικού πέμπτης γενεάς Τ-50. Επίσης, θεωρεί ότι δεν αποκλείεται η ανάπτυξη επιπλέον βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας Iskander στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, σε απάντηση στην αποστολή βαρέος εξοπλισμού στην ανατολική Ευρώπη.
huffingtonpost.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!