Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού.
Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη.
Οι γαλλικές αρχές θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα.
Και οι δύο ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα. Η υπουργός εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς μετά την επιστροφή τους στη Γαλλία.
“Έχουμε σήμερα τα πρώτα ευρωπαϊκά κρούσματα, πιθανότατα επειδή εφαρμόσαμε πολύ γρήγορα τους ελέγχους και ήμασταν σε θέση να τα εντοπίσουμε. Πρέπει να χειριζόμαστε μια επιδημία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά, να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα την εστία” και “να την περιορίζουμε το συντομότερο δυνατόν”, πρόσθεσε.
Ο πρώτος ασθενής, ηλικίας 48 ετών, επέστρεψε στις 22 Ιανουαρίου στη Γαλλία, αφού επισκέφθηκε την Κίνα και “πέρασε από την Ουχάν”. Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπορντό και “πάει καλά”, είπε η Μπουζέν. “Ξέρουμε ότι αφότου επέστρεψε στο γαλλικό έδαφος ήρθε σε επαφή με περίπου 10 ανθρώπους, θα επικοινωνήσουμε μαζί τους”, πρόσθεσε.
Η υπουργός διευκρίνισε ότι πληροφορήθηκε το δεύτερο κρούσμα ακριβώς πριν να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου και δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι και ο δεύτερος ασθενής είχε επισκεφθεί την Κίνα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μπισά του Παρισιού.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έχουν ανακοινώσει οι κινεζικές αρχές, οι νεκροί από τον κοροναϊό ανέρχονται στους 26.
Ο κοροναϊός πέρασε στον άνθρωπο από μολυσμένα φίδια
Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων σχετικά με την προέλευση του νέου θανατηφόρου κοροναϊόυ στην Ευρώπη.
Επιστήμονες πιστεύουν ότι ο νέος ιός προήλθε από συγκεκριμένη αγορά θαλασσινών στην Γουχάν. Ωστόσο μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο ιός πιθανότατα προέρχεται από φίδια.
Πολλά από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν άτομα που είχαν επισκεφθεί μια αγορά τροφίμων στη Γουχάν. Η αγορά, η οποία πωλεί ζωντανά εκτρεφόμενα και άγρια ζώα, έκτοτε έχει κλείσει και απολυμανθεί.
Ωστόσο ειδικοί πιστεύουν ότι η πηγή του κοροναϊού είναι η κατανάλωση κόμπρας. Πολύ συνηθισμένο έδεσμα την κινέζικη κουζίνα. Ή άλλου φιδιού που είχε μολυνθεί από νυχτερίδα και μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο. Μάλιστα πρόσφατη γενετική ανάλυση υποδηλώνει ότι ο ιός μοιάζει με ιούς που μολύνουν νυχτερίδες και φίδια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο νέος κοροναϊός είναι ένας συνδυασμένος, μεταλλαγμένος ιός νυχτερίδας και φιδιού.
Χρησιμοποιώντας δείγματα του ιού που απομονώθηκαν από ασθενείς, επιστήμονες στην Κίνα έχουν καθορίσει τον γενετικό κώδικα του 2019-nCoV (κοροναϊός) και έχουν χρησιμοποιήσει μικροσκόπια για να το φωτογραφίσουν, ώστε να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στον τρόπο αντιμετώπισής του, πριν γίνει πανδημία.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!