Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ζούμε κάτι πρωτόγνωρο στα χρονικά, που αποτελεί την μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση του αιώνα. Ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου και έχει επηρεάσει δισεκατομμύρια συνανθρώπους μας, με χιλιάδες από αυτούς να έχουν χάσει τη μάχη με τον θάνατο.
Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν βγει να μιλήσουν για τον θανατηφόρο αυτό ιό, χωρίς όμως να λένε κάτι ουσιαστικό. Ανάμεσα σε αυτούς ωστόσο ξεχωρίζει η μορφή του Μπιλ Γκέιτς ο οποίος είχε προειδοποιήσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο 5 χρόνια πριν, στην ομιλία του στο TEDx το 2015, με τις προβλέψεις του να δείχνουν σήμερα προφητικές.
Ο ιδρυτής της Microsoft, με αφορμή τον ιό Έμπολα, μίλησε τότε για τις πιθανές παγκόσμιες πανδημίες του μέλλοντος και το πόσο απροετοίμαστες και ανοργάνωτες θα είναι οι χώρες, πολλές από τις οποίες προσέφεραν μηδαμινή χρηματοδότηση στα προγράμματα κατά των ιών.
Αν πράξουμε σωστά, μπορούμε να βρούμε και κάποια θετικά από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, παίρνοντας μαθήματα και προχωρώντας σε μέτρα για το μέλλον. Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μία λεπτομερή ματιά στο τι υποστηρίζει και προτείνει ο Μπιλ Γκέιτς για ανάλογες κρίσεις του μέλλοντος.
Κονδύλια για επιστημονική έρευνα
Στο ίντερνετ γινόμαστε καθημερινά δέκτες τεράστιας παραπληροφόρησης σχετικά με τον ιό. Ξεκινώντας από το ότι δεν υπάρχει, μέχρι το ότι είναι κάτι κατασκευασμένο από τον ίδιο τον άνθρωπο. Οι φήμες αυτές πολλές φορές οδηγούν ορισμένους συνανθρώπους μας να αψηφούν τις οδηγίες των ειδικών, εξαπλώνοντας έτσι τον ιό ακόμη περισσότερο.
Ο Μπιλ Γκέιτς απαντάει σε όλη αυτή την παραπληροφόρηση, αναφέροντας ότι μέσω της επιστήμης και μόνο πρέπει να γίνεται η διάγνωση των συμπτωμάτων του ιού, όπως θα γινόταν για οποιαδήποτε άλλη ασθένεια ή διαταραχή συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα μία απλή γρίπη ή τον εθισμό στον τζόγο.
Υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να χρηματοδοτούνται οι επιστημονικές έρευνες, ειδικά από τις πλούσιες χώρες. Συνεχίζει λέγοντας πως η δημιουργία και η δοκιμή των εμβολίων δεν θα πρέπει να κρατάει 18 μήνες όπως ισχύει μέχρι τώρα, αλλά να γίνεται πολύ γρηγορότερα. Προτείνει επίσης στις κυβερνήσεις να κάνουν εικονικές ασκήσεις για μελλοντικές εξάρσεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικά σενάρια και μεθόδους, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.
Η πολιτική των χωρών πρέπει να δίνει σαφώς μεγαλύτερη προτεραιότητα στην Υγεία και όχι στους πολέμους και τα όπλα.
Υποστήριξη του συστήματος Υγείας
Ο κλάδος που έχει δοκιμαστεί περισσότερο σε αυτή την κρίση είναι αυτός της Υγείας, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης καθημερινά. Πολλά από τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους και άλλα τα έχουν ήδη ξεπεράσει.
Στην Ελλάδα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. Ωστόσο ο μικρός αριθμός τεστ που χορηγούνται φαίνεται να μην μας δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για την χώρα μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήταν σαφής. Για να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση του ιού, εκτός από τα περιοριστικά μέτρα, θα πρέπει να γίνονται τεστ για όλα τα ύποπτα περιστατικά.
Από την άλλη, στην Αμερική, μία από τις υπερδυνάμεις του πλανήτη, η οποία άργησε ιδιαίτερα να πάρει μέτρα, υπήρξε έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού εν μέσω πανδημίας, λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Βλέποντας τέτοιες αντιθέσεις ο Μπιλ Γκέιτς επιμένει ότι για τη νίκη απέναντι στον κορωνοϊό χρειάζονται γιατροί και φάρμακα και όχι όπλα και βόμβες. Αυτό μπορεί να γίνει με επενδύσεις στην Υγεία, που φαντάζουν πολύ μικρές μπροστά σε αυτές που γίνονται για εξοπλιστικά προγράμματα και στις απώλειες τρισεκατομμυρίων που θα έρθουν λόγω του κορωνοϊού. Τρεις από τις προτάσεις του είναι οι εξής:
- Να εκπαιδευτεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ώστε να βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο ετοιμότητας.
- Να υπάρχει συνεχής εξειδίκευση των επιδημιολόγων, πράγμα που δεν υπήρχε κατά τη διάρκεια της έξαρσης του ιού Έμπολα.
- Να διατηρείται απόθεμα υλικών και εξοπλισμού, τόσο για την προστασία του προσωπικού, όσο και για τον έλεγχο και τη θεραπεία των ασθενών.
Αυτά πρέπει να γίνουν σε όλες τις χώρες του πλανήτη και αν κάποια φτωχή χώρα δεν μπορεί να τα υλοποιήσει, τότε πρέπει να τη βοηθήσουν οι πλουσιότερες χώρες.
Εκμετάλλευση της στρατιωτικής τεχνογνωσίας
Όπως προαναφέραμε, σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη είναι εξοπλισμένες σαν αστακοί έχοντας ξοδέψει πολλά χρήματα στον στρατιωτικό τομέα.
Ακόμη και αυτό όμως μπορούμε να το μετατρέψουμε σε κάτι το θετικό για τη μάχη απέναντι σε μία παγκόσμια πανδημία. Ο στρατός έχει τις μεθόδους να αντιδρά αστραπιαία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Έτσι, για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα οχήματα του στρατού για να μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό και υλικά σε περιοχές που πλήττονται σοβαρά από τον ιό, σε χρόνο μηδέν.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα κινητά νοσοκομεία που μπορούν να στηθούν από τον στρατό, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι στιγμής. Όμως χρειάζεται να γίνει πιο οργανωμένα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δημιουργία ενός ειδικού σώματος που θα συνδυάζει την ετοιμότητα του στρατού με την ιατρική, θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές, οι οποίες μπορεί να χάνονταν μέχρι να αντιδράσει μία κυβέρνηση.
Τήρηση αποστάσεων και αξιοποίηση της τεχνολογίας
Η πειθαρχία που έχουμε επιδείξει όσον αφορά την τήρηση αποστάσεων, τόσο έξω όσο και μέσα στο σπίτι, είναι κάτι για το οποίο έχει μιλήσει με κολακευτικά λόγια ο Μπιλ Γκέιτς. Σε μία μελλοντική πανδημία, πλέον ο κόσμος θα γνωρίζει πώς από το πρώτο λεπτό πρέπει να κρατήσει αποστάσεις, πράγμα το οποίο μπορεί να σώσει πολλές ζωές.
Σε αυτό βοηθάνε και οι νέες τεχνολογίες, μέσω των οποίων μπορούμε να μιλήσουμε στους αγαπημένους μας μέσω βιντεοκλήσεων, να μάθουμε για την υγεία τους, να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο μας, να εργαστούμε ή να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Η τεχνολογία, μας βοηθάει επίσης να βλέπουμε την εξάπλωση του ιού σε πραγματικό χρόνο και να ενημερωνόμαστε για αυτόν.
Έτσι εξηγείται και η μεγάλη αύξηση στο κατέβασμα εφαρμογών όπως το Skype και το Zoom ή σε λογαριασμούς e-banking, πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν και στο μέλλον.
Στην ομιλία του στο TEDx το 2015, ο Μπιλ Γκέιτς είχε τονίσει ότι το μόνο θετικό που μπορεί να βγει από την πανδημία του ιού Έμπολα είναι πως μπορεί να λειτουργήσει ως ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για το μέλλον.
Όμως καμία κυβέρνηση δεν τον άκουσε τότε, με αποτέλεσμα καμία να μην είναι έτοιμη το 2020 στην εμφάνιση του κορωνοϊού, με τα γνωστά αποκαρδιωτικά αποτελέσματα. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Αν οι κυβερνήσεις αγνοήσουν ξανά αντίστοιχες φωνές, το πιο πιθανό ειναι στην επόμενη παγκόσμια πανδημία τα αποτελέσματα να είναι ακόμα χειρότερα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!