Πριν από ένα περίπου χρόνο, τον Ιούλιο του 2019, η χώρα μας μπήκε σε μία νέα τροχιά υλοποίησης δράσεων για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει να υλοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις. Είδαμε τις συνταγές να γίνονται πλήρως ηλεκτρονικές, να ψηφιοποιούνται οι υπεύθυνες δηλώσεις, να προσφέρονται ψηφιακά πιστοποιητικά και άδειες, να καταργείται επιτέλους το fax στη δημόσια διοίκηση και άλλα πολλά. Επίσης για πρώτη φορά έχουμε την εντύπωση ότι επιτέλους ο σχεδιασμός και η ηγεσία στην υλοποίηση ασκείται στο κατάλληλο ιεραρχικά επίπεδο και από στελέχη με γνώση στο αντικείμενο. Είναι όμως αρκετά αυτά για να μας «εκτοξεύσουν» σε πολύ ψηλότερες θέσεις στην ψηφιακή διακυβέρνηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως σωστά στοχεύουν οι έχοντες την ευθύνη της δημόσιας διοίκησης;
Πολύ πρόσφατα δημοσιεύθηκε ο δείκτης DESI 2020 (Digital Economy and Society Index1), της επίσημης μέτρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της ψηφιακής διακυβέρνησης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για μία ακόμη φορά, ο δείκτης κατατάσσει την Ελλάδα στην «ουρά» των κρατών – μελών: Φέτος έχουμε την 27η θέση, στους 28 της Ευρωπαϊκής ένωσης (το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνεται ακόμη στη μέτρηση), μία θέση πιο πίσω από τη μέτρηση του 2019. Τον τελευταίο χρόνο μας προσπέρασε και η Ρουμανία, που μαζί με τη Βουλγαρία (τελευταία), την Ελλάδα και την Ιταλία είναι οι τέσσερεις τελευταίες χώρες σύμφωνα με τον δείκτη.
Η πρωτιά αποτελεί για άλλη μία φορά υπόθεση του βορρά, με την Φιλανδία, την Σουηδία, την Δανία και την Ολλανδία (όλες μικρές και μεσαίες σε πληθυσμό χώρες) να αποτελούν την πρώτη τετράδα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!