Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης ανέπτυξαν ένα εργαλείο που μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρικά σήματα από και προς τα φυτά. Η συσκευή, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς σε δύο ξεχωριστά άρθρα στο «Nature Electronics» και «Advanced Materials», δεν θα σας επιτρέψει να συνομιλήσετε με τα φυτά σας, αλλά μπορεί να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο αυτά ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους και να τους μεταφέρει χρήσιμες οδηγίες.
Για να επιτύχουν αυτό το επίτευγμα, οι ερευνητές έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να μετρήσουν τα ηλεκτρικά σήματα που εκπέμπουν τα φυτά. Κανονικά, η ηλεκτρική διέγερση γίνεται μέσω ηλεκτροδίων, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς η τριχωτή και ανώμαλη επιφάνεια του φυτού δυσκόλευε τα ηλεκτρόδια στο να παραμείνουν συνδεδεμένα. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μορφοποιημένο ηλεκτρόδιο που μοιάζει με τζελ και θα μπορούσε να προσκολληθεί στην επιφάνεια του φυτού.
Οι επιστήμονες τοποθέτησαν το μορφοποιημένο ηλεκτρόδιο στο φυτό Διωναία (Venus Flytrap) και του ζήτησαν να κλείσει τα φύλλα του, στέλνοντάς του μια συγκεκριμένη συχνότητα. «Η συσκευή μπορεί τώρα να τοποθετηθεί στους περισσότερους τύπους επιφανειών των φυτών με μεγαλύτερη ασφάλεια, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της ηλεκτροφυσιολογίας των φυτών», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Advanced Materials», καθηγητής Loh Xian Jun. «Ανοίγει νέες ευκαιρίες για τεχνολογίες που βασίζονται σε φυτά».
Ποιες είναι οι πιθανές εφαρμογές της συσκευής
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνα τους θα συμβάλλει στην εξέλιξη των συσκευών παρακολούθησης καλλιεργειών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Παρακολουθώντας τα ηλεκτρικά σήματα των φυτών, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε πιθανά σήματα κινδύνου και ανωμαλίες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Chen Xiaodong. «Με τη βοήθεια των συσκευών αυτών, οι αγρότες θα μπορούν να ενημερωθούν έγκαιρα για τυχόν ασθένειες στις καλλιέργειες. Αυτό μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να δράσουμε γρήγορα για να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση των καλλιεργειών».
Επιπλέον, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να έχει εφαρμογές και στη ρομποτική. Οι επιστήμονες θα μπορούσαν να φτιάξουν ρομπότ με βάση τα φυτά που θα μπορούν να μαζεύουν απαλά εύθραυστα αντικείμενα.