Πρόστιμο 9.000 γιεν, δηλαδή μόλις 69,31 ευρώ επέβαλε ιαπωνικό δικαστήριο σε έναν άνδρα που έκανε bulling διαδικτυακά σε μία παίκτρια ριάλιτι. Η νεαρή παίκτρια, πέρυσι αυτοκτόνησε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας που δεν έχει κατονομαστεί δημοσίευε μηνύματα στα social media της Hana Kimura σχετικά με την «απαίσια προσωπικότητά της» γράφοντας σχόλια του τύπου «πότε θα πεθάνεις;»
Η Kimura, 22 ετών, ήταν ο στόχος εκατοντάδων υβριστικών tweets από οπαδούς του ριάλιτι σε καθημερινή βάση. Συμμετείχε στο Terrace House, το οποίο ακυρώθηκε μετά τον θάνατό της τον Μάιο.
Το Terrace House, σε παραγωγή του Ιαπωνικού FujiTV, προβαλλόταν μέσω Netflix και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής παραγωγή. Σύμφωνα με το concept του ριάλιτι, έξι νέοι ζουν τη ζωή τους συγκατοικώντας όλοι μαζί σε ένα σπίτι στο Τόκιο.
Η Kimura ήταν ένα από τα έξι μέλη στην τελευταία σεζόν της εκπομπής, Τόκιο 2019-2020.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κακοποίηση και το bulling που δεχόταν μέσω των social media επιδεινώθηκε μετά από ένα συγκεκριμένο επεισόδιο, το οποίο προβλήθηκε μόνο στην Ιαπωνία. Εκεί η Kimura διαπληκτίστηκε με έναν συγκάτοικο της.
Πριν από το θάνατό της, έκανε αναρτήσεις στο Twitter σχετικά με περιστατικά αυτοτραυματισμού της ενώ σε άλλες αναρτήσεις φαινόταν ότι ήταν ιδιαίτερα στενοχωρημένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας στον οποίο επιβλήθηκε το συμβολικό πρόστιμο των 69 ευρώ, δημοσίευε ολοένα και πιο άσχημα σχόλια στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ίδιος κατηγορήθηκε για «προσβολές». Σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε μία τέτοια κατηγορία είναι τα 9.999 γιεν, δηλαδή μόλις 77 ευρώ.
Σε πιο σοβαρή κατηγορία, αυτή της «δυσφήμιση», μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 500.000 γιεν, δηλαδή 3.850 ευρώ.
Ασαφές, παραμένει ωστόσο, γιατί το δικαστήριο επέβαλε ελαφρύτερη ποινή στον κατηγορούμενο. Η απόφαση προκάλεσε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«(Αυτή η ποινή) είναι πολύ επιεικής», ανέφερε σχόλιο στο Twitter, ενώ άλλος χρήστης την χαρακτήρισε λάθος.
Μετά τον θάνατο της Kimura, το υπουργείο επικοινωνιών της Ιαπωνίας άρχισε να εξετάζει μέτρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή πληροφοριών σχετικά με τους στόχους της διαδικτυακής συκοφαντίας, όπως αναφέρει έκθεση της Japan Times.