Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως ετοιμάζει την Ελλάδα για πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, με τον ανασχηματισμό που έκανε απομακρύνοντας τους αντιφρονούντες υπουργούς.
Αυτό εκτιμούν οι Financial Times, σχολιάζοντας τον χθεσινό ανασχηματισμό. «Οι αλλαγές δείχνουν ότι τώρα ο κ. Τσίπρας ελέγχει μία κυβέρνηση πιο πιστή σε εκείνον και πιο αφοσιωμένη στο δρόμου του της υιοθέτησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές για το νέο δάνειο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο, ενώ τα ξένα κοινοβούλια έχουν εγκρίνει την έναρξη των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα. Αυτό δείχνει ότι ο δρόμος της Ελλάδας στο πακέτο διάσωσης είναι κατά πολύ χωρίς εμπόδια, αν και παραμένουν τα ερωτηματικά για την μακροπρόθεσμη ικανότητα της χώρας να επιβιώσει στη νομισματική ένωση, σχολιπάζουν οι Financial Times.
«Πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης ανησυχούν για το πόσο ενεργητική θα είναι ακόμη και η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων το οποίο, κατά την άποψη του πρωθυπουργού, του επιβλήθηκε βάναυσα και αντιτίθεται στις βαθύτερες πολιτικές πεποιθήσεις του».
Οι πρόωρες εκλογές φαίνονται η πιο πιθανή προοπτική, μόλις το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να «καθαρίσει» το μπερδεμένο πολιτικό τοπίο στο οποίο ο κ. Τσίπρας είναι ταυτόχρονα «όμηρος» των ανταρτών του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που σκοπεύουν να του προσφέρουν μόνο προσωρινή υποστήριξη, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με έναν υπουργό της κυβέρνησης, η πιο πιθανή στιγμή για νέες εκλογές είναι ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος. Θα είναι οι τέταρτες βουλευτικές εκλογές από το Μάιο του 2012 και ο κ. Τσίπρας έχει ισχυρές ελπίδες διατήρησης της εξουσίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις έναντι των άλλων κομμάτων.
Ομως, η δυσαρέσκεια του για τις παραχωρήσεις του κ. Τσίπρα έναντι των δανειστών είναι αυξημένη στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του πρωθυπουργού είναι η επαναβεβαίωση του ελέγχου του στον κομματικό μηχανισμό, διασφαλίζοντας ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούν τη γραμμή του.
Ακόμη, οι Financial Times σημειώνουν ότι το αποκορύφωμα του ανασχηματισμού ήταν η αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Είναι ο ηγέτης της σκληρής συνιστώσας του κόμματος, της Αριστερής Πλατφόρμας και υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ως έναν τρόπο ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας και της απελευθέρωσης της οικονομίας από αυτό που οι ακροαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεσμά της ξένης καπιταλιστικής κατοχής», αναφέρει το δημοσίευμα.