Νέα μορφή αποκτούν οι ενεργειακές ετικέτες που τοποθετούνται στις ηλεκτρικές τα τελευταία 25 χρόνια.
Η αλλαγή έγινε στην κατεύθυνση επίτευξης του στόχου που έχει θέσει η Ε.Ε για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 32,5% ώς το 2030.
Με τη νέα σήμανση η κατανάλωση ενέργειας υποδηλώνεται με τα γράμματα A, B, C, D, Ε, F, G με το Α να αντιστοιχεί στη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Η κατανάλωση υπολογίζεται με κιλοβατώρες ανά ώρες ή 100 κύκλους πλύσης όταν πρόκειται για πλυντήρια.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 η εκπρόσωπος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Κανελλίνα Γιαννακοπούλου η αναγκαιότητα αλλαγής της σήμανσης στις ηλεκτρικές συσκευές εκτός από τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον περιορισμό των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών κρίθηκε αναγκαία και για δύο ακόμη λόγους. Πρώτον όλες οι συσκευές τα τελευταία χρόνια «συνωστίζονταν» στις δύο υψηλότερες ενεργειακές κλάσεις και δεύτερον έρευνες έδειξαν ότι τα + δίπλα στο Α μάλλον μπέρδευαν τους καταναλωτές σχετικά με τη σημασία τους.
Οι ετικέτες επικαιροποιήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο για όλες τις ψυκτικές συσκευές, τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων καθώς και τα πλυντήρια-στεγνωτήρια, τις τηλεοράσεις και τα μόνιτορς των υπολογιστών.
Σύμφωνα με την κ. Γιαννακοπούλου, οι καταναλωτές γνωρίζουν τι σημαίνουν οι ετικέτες ενεργειακής απόδοσης στις συσκευές και μάλιστα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 93% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 79% συμβουλεύεται τις ετικέτες αυτές πριν να προχωρήσει σε κάποια αγορά. Με το νέο καθεστώς ενεργειακής σήμανσης το κέρδος για τον καταναλωτή από την πρώτη ενεργειακή κλάση θα κυμαίνεται από 50 έως 350 ευρώ ανά δεκαετία χρήσης.
Τέλος, αυτό που αξίζει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι επειδή η νέα σήμανση ισχύει από την 1η Μαρτίου του 2021 αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλές συσκευές που βρίσκονται στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση, αφού βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!