Έχουν περάσει μόλις δύο εβδομάδες από τη στιγμή που η Ελλάδα είδε μπροστά της ορθάνοιχτη την πόρτα της εξόδου από την Ευρώπη και ετοιμαζόταν να διαβεί τον Ρουβίκωνα.
Φαίνεται πως αυτή η χρονική απόσταση, και όσα συνέβησαν στο μεσοδιάστημα, ήταν ικανά να αναστρέψουν κάπως το κλίμα και ήδη κάποιες ξένες τράπεζες αρχίζουν να βλέπουν με άλλο μάτι τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά που μέχρι πρόσφατα δεν ήθελαν καν να ακουμπήσουν θεωρώντας τα «σκουπίδια».
Το EurActiv αναφέρει πως, ήδη, η Τράπεζα της Σκωτίας (RBS) και η ελβετική Cresit Suisse, αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τους ελληνικούς τίτλους. Η αισθητή αλλαγή της «διάθεσής» τους απορρέει από τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και από την προοπτική να συναφθεί σχετικά σύντομα ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Αν και παραμένουν τα ερωτηματικά για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος ή αν θα πάει ξανά σε εκλογές, οι αγορές ανασαίνουν με μεγαλύτερη άνεση όταν αναφέρονται στην Ελλάδα.
Το διετές ομόλογο έχει αρχίσει να πέφτει σε σχέση με τις τιμές που είχε αγγίξει τον προηγούμενο μήνα, αν και η απόδοσή του εξακολουθεί να είναι υψηλή σε σχέση με άλλα παρόμοιας υφής ομόλογα. Ωστόσο, τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγορές είναι θετικά και δεν διαγράφουν τους ελληνικούς τίτλους από τα κιτάπια τους – όπως έκαναν πριν από λίγο καιρό. Κάποιες τράπεζες, ήδη, διαβλέπουν κάποιες ευκαιρίες και κάνουν ανάλογες προτάσεις στους πελάτες τους.
Η RBS προτείνει το πενταετές ομόλογο με την ελπίδα ότι η ΕΚΤ πολύ σύντομα θα αγοράσει ελληνική ομόλογα και θα τα εντάξει στο περιβόητο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Κάτι που ενδέχεται να συμβεί όταν και όποτε η Ελλάδα συμφωνήσει με τους δανειστές για το τρίτο πακέτο στήριξης.
Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης της RBS, εξηγεί: «Αν τα ελληνικά ομόλογα συμπεριληφθούν στο QE, αυτό θα δώσει μια σημαντική ώθηση στην αγορά και σε βραχυχρόνιο επίπεδο αναμένεται να δούμε μια επιθετική σύσφιξη.
Ανάλογη είναι και η αντιμετώπιση της κατάστασης από την Credit Suisse: σε περίπτωση που πέσουν οι τιμές, προτίθεται να μπει στο παιχνίδι των ελληνικών ομολόγων. Ο Κρίστιαν Σβαρτζ, αναλυτής της τράπεζας, σημειώνει: «Αν υπάρξει μια σημαντική πτώση των τιμών, τότε θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ελληνική ομόλογα. Θα είναι ένα κίνητρο που θα αποτρέπει κάθε πιθανό αρνητικό σενάριο».
Πάντως, εξακολουθούν να υπάρχουν και αρκετοί σκεπτικιστές που θεωρούν ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει κι άλλο κεφάλαιο στο ελληνικό δράμα. Ο Αμπχισέκ Σινγκάνια της Deutsche Bank, λέει: «Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με το QΕ, τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να καθορίζονται από την πολιτική. Επομένως, η Ελλάδα, για εμάς, παραμένει εκτός των βασικών προτάσεών μας».