Στην απαγόρευση περισσότερων από 4.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε μελάνια για τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ προχωρά από σήμερα, Τρίτη 4 Ιανουαρίου, η ΕΕ με νέο κανονισμό. Πρόκειται για ουσίες μέχρι τώρα εκτός πλαισίου ρύθμισης οι οποίες υπό την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χημικά REACH χαρακτηρίζονται πλέον ως επικίνδυνες, όπως η ισοπροπανόλη (ισοπροπυλική αλκοόλη). Σχεδόν όλα τα μελάνια που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν ισοπροπυλική αλκοόλη. Αυτό το συστατικό εξασφαλίζει ότι το ιξώδες του μελανιού μπορεί να μειωθεί και παράλληλα αποτρέπει τον αφρισμό. Εντούτοις, είναι άκρως ερεθιστική για τα μάτια.
Οι νέοι κανόνες ανησυχούν τους επαγγελματίες στη Γαλλία, τη Γερμανία κι αλλού στην Ευρώπη, που φοβούνται για την οικονομική επιβίωση της επιχείρησής τους. Η απαγόρευση αναμένουν ότι θα τους επηρεάσει αρνητικά έναντι των εκτός ΕΕ ανταγωνιστών τους, ενώ θα ενισχύσει παράνομες, αδήλωτες πρακτικές, τονίζοντας ότι οι κατασκευαστές δεν έχουν προλάβει να παρουσιάσουν νέα μελάνια που θα αντικαταστήσουν όσα αποσύρονται.
Μέσω ψηφίσματος διαμαρτυρίας υπό τίτλο «Save the Pigments» («Σώστε τις χρωστικές») που συγκέντρωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο υπογραφές εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την επερχόμενη απαγόρευση ειδικά δύο συγκεκριμένων χρωμάτων, των “Pigment Blue 15” και “Pigment Green 7”. Οι χρωστικές αυτές θα απαγορευτούν τον Ιανουάριο του 2023.
Η ασφάλεια τίθεται στο επίκεντρο, αλλά η επιστημονική έρευνα μέχρι στιγμής για το αν τα μελάνια τατουάζ προκαλούν καρκίνο παραμένει ασαφής. Ορισμένες από τις ουσίες που βρίσκονται στα μελάνια τατουάζ έχουν αποδειχτεί καρκινογόνες, χωρίς να έχει διαπιστωθεί ακόμη άμεσος συσχετισμός. Μια έρευνα από το 2012 ανέφερε ότι οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ των καρκίνων του δέρματος που προκύπτουν στα τατουάζ «πρέπει να θεωρηθεί μέχρι στιγμής ως συμπωματική». Μια άλλη από το 2016 υποστηρίζει ότι οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις είναι «σχετικά σπάνιες» και «γενικά απρόβλεπτες» και τείνουν να προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα ή από δερματικές λοιμώξεις.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, εργάζονται αυτή τη στιγμή σε πρόγραμμα για να δώσουν απάντηση για πρώτη φορά στο αν η ύπαρξη τατουάζ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τατουάζ στην υγεία δεν έχουν διερευνηθεί ποτέ. Το ερευνητικό έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του επόμενου έτους.
O Mark Blainey, εμπειρογνώμονας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), ο οποίος εργάστηκε για την πρόταση απαγόρευσης, δηλώνει ότι η πρόθεση δεν είναι να παραλύσουν οι επιχειρήσεις τατουάζ, αλλά να γίνουν ασφαλείς. Πρόσθεσε ότι οι καλλιτέχνες τατουάζ θα πρέπει να προσαρμοστούν στους νέους υγειονομικούς κανονισμούς. Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία και Σλοβενία έχουν ήδη ενσωματώσει στην εθνική τους νομοθεσία σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τα μελάνια τατουάζ και έχουν εγκριθεί από την οργάνωση δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ήδη το 2003 και το 2008, αντίστοιχα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!